22. 7. 2007

Střípky léta 2007 - 5.část

22.07.2007 16:49 - 02. Deník -trvalý odkaz

Střípky léta 2007 - 5.část


   Libor Šíma, vedoucí oddělení rozvoje a organizace dopravy pražského Magistrátu řekl,

foto3
že situace zdánlivě nemá řešení, protože ulice byly vybudovány v prvních desetiletích minulého století a nejsou nafukovací. Podle Šímy regulace spočívá v tom, že určitou skupinu je potřeba omezit, takže na některou to dopadne. Šíma řekl, že Lidé s trvalým bydlištěm v regulované zóně budou mít právní nárok na parkování. Redaktorka ČT Daniela Drtinová namítala, že když místo nebude, rezidenti stejně nezaparkují. Podle Šímy budou mít nárok na parkování lidé s trvalým bydlištěm nebo firmy, které tam mají sídlo, ale lidé, kteří tam dojíždějí do práce nikoli. Podle něj se tím sníží počet lidí, kteří budou moci parkovat a bude dostatek míst pro obyvatele.

   Radní Prahy 3 Dušková uvedla, že ve Vídni se situace řeší tím, že se staví podzemní garáže.  Pan Šíma tuto variantu odmítl, že to ve struktuře Prahy není možné. Že není možné bourat domy a místo nich budovat  garáže. Řešení vidí v tzv. humanizaci, to jest dát více možností pěším, cyklistům a maminkám s kočárky.

   Ačkoli nejsem řidič, při slovech  pana Šímy z pražského magistrátu mě mrazilo v zádech. Již za mého dětství byly v blízkosti mého bydliště v Jičínské ulici v Praze 3 rozsáhlé podzemní garáže, kde parkoval přes týden můj otec naše tehdejší auto Praga Piccolo. V sedmdesátých letech tyto garáže vyhořely a shořel tam tehdy i otcův nový služební vůz .  Před pěti lety byly tyto garáže zrušeny a na jejich místě vyrostla administrativní budova a hotel. Ptám se: proč? Odpovídám si: asi si to někdo dokázal zařídit. Na protějším volném prostranství, které za mého dětství sloužilo jako hřiště a stanoviště menších cirkusů, vyrostl obrovský nákupní komplex Palác Flora. Ten má parkoviště, ale jen pro návštěvníky nákupního centra nebo multikina. Neslyšel jsem, že by tam byla stálá parkovací místa pro okolní obyvatele. V těchto případech pan Šíma z pražského Magistrátu zaspal. Nebo byl na magistrátu v době rozhodování nějaký jiný pan Šíma. Rozhodně však ani v současné době by neměl oddělení rozvoje a organizace dopravy pražského Magistrátu řídit člověk s názory pana Libora Šímy. Při vyslechnutí celého příspěvku jsem měl dojem, že se Praha snaží dostat spíše na úroveň socialistického Ruska než do Evropské unie. V Rusku vydávají činitelé dekrety, kterými obyvatelům cosi nařizují. Pan Šíma mi připadá jako přesně takový typ úředníka.

Zmíněný příspěvek České televize si můžete přehrát kliknutím ZDE.


sobota 21.července

   Probudil jsem se už kupodivu v pět hodin. Byl jsem odpočatý, byla horká noc. Ještě jsem spokojeně ležel. Na stanici Praha Českého rozhlasu začínal pan Robert Tamchyna vysílání sdělením, že hodinu po půlnoci, tedy přesně o půlnoci londýnského času se začal prodávat zatím poslední sedmý díl světového bestselleru Harry Potter.

   Při této zprávě jsem si uvědomil, že jsem už starý. Na rozdíl od  mých vrstevníků mi chybí prožívání této události s dětmi či vnoučaty. Knihu jsem nikdy nečetl a na film jsem se nikdy nevydržel dívat do konce. Vždycky jsem si ji poněkud pletl s Tolkienovým pánem prstenů.  Bez ohledu na své vnímání, myslím si, že je dobře, že tato kultovní kniha existuje. Slyšel jsem, že její úspěch je dán především dobrým marketingem, ale nemyslím si to. V knize je něco, co oslovuje mladou a někdy i starší generaci v různých částech světa. To nelze udělat jen propagací. Rozhodně by se to nepovedlo u sedmi dílů. Kniha je určitým symbolem této civilizace. Kdyby byl ještě socialismus, rozhodně by se nemohla začít prodávat ve stejné chvíli v Londýně i v Praze. Možná, že by na ní soudruzi neshledali nic závadného, ale museli by nejdříve posoudit, zda jim nenarušuje ideologii.

   Kniha o Harrym Potterovi je důkazem, že existuje něco, co může lidi spojit. V tomto případě nehrají média roli propagandy, ale pouze zprostředkovávají informaci. Nikdo lidi nenutí, aby si Harry Pottera koupili. Ale oni to dělají. Před dvěma lety vrcholila diskuze o Evropské ústavě.

   Málokdo ji znal, málokdo si ji koupil, málokomu co říkala. I česká vláda se tehdy snažila o její propagaci. Marně. Harry Potter však spojil Evropu víc než ústava. Je dobře, když lidi něco spojuje a mají si o čem povídat.

   Když jsem téměř před pětadvaceti lety začínal v jednom zaměstnání, vyprávěli si lidi jen o tom, co včera dávali v televizi. Byli to hlavně Dietlovy seriály. Mám je rád do dnes, ale jsem rád, že už nejsou jediným tématem hovoru. O nich by nebylo možno si povídat s Angličanem, Němcem, Francouzem, Japoncem. O Harry Porterovi ano.

klikni - 6.část
Komentáře
[1]22.07.07 19:30:58Kecal
Vláda nebo magistrát je to jedno. Nejde o to co si přejí občané, jde o to vládnout. Parkování nebo radar. Oni vědí nejlépe co je pro nás dobré.

Žádné komentáře:

Okomentovat