6. 10. 2005

Pomník Jaroslava Haška v Praze odhalen!

06.10.2005 16:37 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Pomník Jaroslava Haška v Praze odhalen!

foto ze slavnostní chvíle!!

   V ten den, kdy došlo k odhalení pomníku Jaroslava Haška, našel jsem ve schránce nové číslo Radničních novin Prahy 3.  Zaujal mě tam úvodník, jakási (podle mne) kontroverzní úvaha, věnovaná Jaroslavu Haškovi. V této chvíli ještě není k dispozici toto číslo na internetových stránkách.  Jistě tam brzy bude, tak jako již je tam číslo předchozí. Přetiskuji zde proto doslovné znění úvodníku z čísla 10/2005, jehož autorem je Martin Benda. Článek se mi zdá velmi alibistický, ale jeho hodnocení si nechám na později. Až bude číslo 10 Radničních novin Prahy 3 na internetu, budete si moci přečíst i odkazovaný článek Milana Jankoviče o Haškovi.
________________________________________________________


Hodnoťme dílo, ne jeho autora
Martin Benda
předseda redakční rady
Radničních novin Prahy 3

   Rozhovor s Milanem Jankovičem o Jaroslavu Haškovi, který přinášíme v tomto čísle Radničních novin, mě donutil zamyslet se nad tím, jaká je spojitost mezi osobou a dílem umělce. Hodnotíme autora nebo jeho tvorbu? O Haškovi tušíme, že jeho charakterové  vlastnosti byly více než problematické. Dělá to však z Osudů dobrého vojáka Švejka horší knihu? Bavíme se při jejím čtení méně? Nebo si snad říkáme, že román takového bídáka nikdy nevezmeme do ruky?

   Myslím, že je to špatný směr uvažování. Kumštýři nejsou morální autority, jejich úkolem není nic více a nic méně než oslovit čtenáře, diváky, publikum. Ta nejlepší tvorba nás nutí k slzám a dělá lepšími, působí tak ale díla, ne jejich autoři - ti mohli být na práci na nich opilí, zfetovaní či v depresích... Pro obecenstvo to není důležité.

   Měli bychom mít uvedené skutečnosti na paměti i v případě současných umělců. Aktuální debaty, kdo z nich si zadal s komunistickým režimem, kdo udával nebo moderněji kdo fandí které straně, jsou naprosto nepodstatné pro hodnocení, zda jsou vtipní, píší dobré knihy nebo malují krásné obrazy. Osobně nemohu vystát politické postoje jednoho významného herce, ale přesto se královsky bavím při sledování jeho televizního pořadu. Soudní bychom však měli být i v opačném směru. Věnovali lidé názorům zakladatele Beatles na politiku tolik pozornosti proto, že byly tak zajímavé, nebo se prostě jenom vezl na popularitě, která byla dána jeho hudebním géniem? Není pražádného důvodu, abychom naslouchali hodným strýčkům známým z televizním více než kolegům v práci či přátelům u piva. I šmejd může vytvořit velké dílo I autor velkého díla může být šmejdem.

(publikováno:
 Radniční noviny Prahy 3, roku 2005, ročník 14, strana 1)
____________________________________________________________

Budu rád, když napíšete, jak si vysvětlujete smysl článku pana Bendy.
Děkuji. mluvka Tomáš
další - klikni ZDE
Komentáře
[1]07.10.05 18:59:20Lebeda - www
Je mi líto, že jsem tam nebyl. Posílám adresu svých stránek. Lepší už to nebude..

Žádné komentáře:

Okomentovat