1. 11. 2006

Stěhování národů

01.11.2006 10:00 - 06. Politika -trvalý odkaz

Stěhování národů


   V dnešním pořadu „Jak to vidí...“ Českého rozhlasu 2 – Praha upozornil publicista Jan Petránek na závažnou věc. Na světě začíná docházet ke stěhování národů, k exodu velkého množství chudých lidí z míst, kde se jim žije špatně do míst, o kterých si myslí, že se jim tam bude žít lépe. Země, které jsou cílem této masy lidí, však na to nejsou připraveny. Dochází tak k situacím, jako v současné Francii. Přistěhovalcům se nevede tak dobře, jak si původně představovali. Pokud jsou v nové zemi už druhou generaci, považují se za její obyvatele a chtějí, aby tato země jejich problémy řešila. Na druhé straně nejsou schopni se přizpůsobit místním zvyklostem.

   Podle Jana Petránka by svět měl dělat velmi rychle něco proto, aby lidé neměli důvod se hromadně stěhovat ze svých původních bydlišť.

   Plně s tímto názorem souhlasím. Připadá mi to podobné, jako stěhování lidí z vesnic do měst a vylidňování venkova. Rozdíl je v tom, že k vylidňování států, kde probíhá emigrace, nedojde, protože tyto části v asijské oblasti světa jsou přelidněné.
Komentáře
[1]02.11.06 22:13:23Tenisák - www
Jedině Humanisté dělají něco proto, aby lidé neměli důvod se hromadně stěhovat ze svých původních bydlišť. Bohužel, je to vše jedna velká utopie.
[2]07.11.06 22:00:27Petacchi - www - 
Také si to nedokážu představit prakticky. Vždyť úroveň jednotlivých zemí bude vždycky rozdílná a z toho bude logicky plynout stěhování za lepším.
[3]19.11.06 11:06:06Filip Kůt - www - 
Lidé z vesnic se podle mého názoru stěhují do měst z trošičku odlišných důvodů. Totiž proto, aby poznali svět. Tedy né kvůli bídě a strádání materiálnímu, nýbrž z tradiční, již v pohádkách tolik zmiňované "honzíkově cestě do světa". U nás vidím problém spíše než na vesnicích v malých a středních městech v regionech s nízkou zaměstnaností.

Žádné komentáře:

Okomentovat