4. 5. 2007

Klub Vltava - veselá vzpomínka na Jiřího Horčičku

04.05.2007 09:41 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Klub Vltava - veselá vzpomínka na Jiřího Horčičku


   27.března 2007, v den svých osmdesátých narozenin, zemřel rozhlasový režisér Jiří Horčička.

 V květnovém setkání pražského Klubu Vltava uspořádala paní režisérka Hana Kofránková nádherný, nikoli smutný, ale opravdu veselý a příjemný vzpomínkový večer.

   Jiří Horčička byl přítomen.  Na pódiu stál jeho velký portrét  z roku 2003, kdy pan Horčička navštívil Klub Vltava. Menší fotografie připomínaly Horčičku v různých životních obdobích.


Vinohradské Studio 2 Českého rozhlasu bylo zaplněno do posledního místečka. Kromě stálých posluchačů přišla na pana Horčičku zavzpomínat řada osobností. Mě vždycky zajímají ti, o kterých je slyšet v odhlášení hry. Tentokrát přišly opravdové legendy,  o kterých jsem slýchal už v dobách svého dětství.  Tehdy často hlasatelka hlásila: zvuk – Zdeněk Škopán, záznam a střih – Jitka Borkovcová. Tady jsou:

 

   Písničkami doprovodil večer pan Rudolf Pellar za klavírního doprovodu dr. Vladimíra Truce (spodní obrázek z těch tří výše), další dvě rozhlasové legendy. Pan Pellar zpíval písničky na texty básníka Josefa Kainara, krásné to šansony. Vždycky jsem si říkal, že je škoda, že rozhlas více pana Pellara s jeho výrazným a  znělým hlasem více neobsazoval před třiceti lety. Nedávno mu rozhlas jako splátku tohoto dluhu vydal CD (první album za jeho osmdesátiletého života).

Přišli i herci, kteří s Jiřím Horčičkou Pracovali: Růžena Merunková, Vladimír Brabec, Miloš Hlavica, Taťána Medvecká, Luděk Munzar.

   Paní Kofránková pustila ukázky z her režiséra Horčičky v podání každého herce, který na setkání přišel. Na obrázku vidíte Luďka Munzara. Vyprávěl o tom, jak režisér Horčička při natáčení mluvil velmi hlasitě.  Pan Munzar vypnul reprobednu z režie, herci sledovali, jak němý Horčička v režii gestikuluje a nevěděli, co říká. Munzar je uklidňoval, že všechno bude v pořádku. Když na konci záběru Luděk Munzar reprobednu zase zapnul, herci slyšeli, jak Horčička povídá: teď to bylo v pořádku.


Luďku Munzarovi pustila Hana Kofránková nejdramatičtější scénu z dramatizované četby na pokračování „Let do nebezpečí“.  Dokonalá zvuková atmosféra studia vzbuzovala pocit, jakože my všichni posluchači sedíme v nouzově přistávajícím letadle.

   V závěru pořadu předala paní Kofránková kytici růží, která celý večer zdobila portrét Jiřího Horčičky, jeho manželce. Paní Jarmila Horčičková krátce pohovořila o svém 27 letém manželství s Jiřím Horčičkou. Oba svedl dohromady sám pan Horčička po úmrtí jejich předchozích partnerů. Paní Horčičková byla dojata krásným večerem, který stanice Vltava uspořádala.

   Ještě řadu minut po odchodu posluchačů vzpomínali umělci s rozhlasovými pracovníky v uprázdněném studiu na společné zážitky


Toto bylo pravděpodobně předposlední setkání klubu Vltava v historickém Studiu 2 v přízemí historické budovy Českého rozhlasu. Zanedlouho i toto studio jako celá budova projde zásadní rekonstrukcí.

   Celý večer byl tak zajímavý a poutavý, že by stálo za to ho odvysílat  pro širší okruh posluchačů na stanici Praha.


 Na závěr upozorním na další článek o tomto setkání klubu Vltava. Článek se jmenuje Jiří Horčička - člověk profesionál a jeho autorem je Beatmen. Článek vyšel na speciální webové stránce “Panáček v říši mluveného slova“,  která se specializuje na rozhlasové hry a mluvené slovo.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat