15. 10. 2008

Kdy začíná stáří

15.10.2008 05:53 - 02. Deník -trvalý odkaz

Kdy začíná stáří


   Je mi 55 let. Starý jsem se začal cítit, když mi bylo 46.  V té době mi zemřela matka a  prudce se zhoršil můj zdravotní stav.  Celý život jsem se hůře pohyboval, protože  jsem se narodil s dětskou mozkovou obrnou.   Pro náhlé onemocnění zraku jsem nedokázal už pracovat a dostal jsem se do plného invalidního důchodu.  Dnes je nemocen i můj 86 letý otec. Otec byl celý život zdráv a mému postižení se smál.  Táta už třetím rokem nemůže vyjít ze svého pokoje v ústavu pro staré lidi. Několikrát jsem ho tam navštívil, ale on mě z pokoje vykázal a zakázal svému ošetřujícímu lékaři, aby mně, své jediné dítě, informoval o zdravotním stavu. Táta mě dokonce vydědil. Dokud byl zdravý, nikdy si nepřipouštěl, že bude jednou starý. I dnes si myslí, že všechny lidi okolo si může zaplatit nebo podplatit.  Ale stáří podplatit nedokáže.  Stáří je přirozenou součástí života,  jenže většina lidí se na něj nepřipravuje.


-------------------------------------   
Pod čarou:
K napsání tohoto příspěvku mě inspiroval pořad Hovorna Českého rozhlasu 2 – Praha ze dne 16.10.2008. Jejím tématem bylo „kdy podle vás začíná stáří a co nám přináší?“ – relaci si můžete poslechnout z archivu Českého rozhlasu kliknutím ZDE .

   Svůj příspěvek jsem poslal ve zvukové podobě do pořadu „Káva o čtvrté“ téhož dne. Jeho téma mělo být údajně stejné. I na informaci k archivnímu záznamu pořadu je psáno: Česká populace stárne. Ale jak se opravdu žije starší a nejstarší generaci? Liší se dnešní "padesátníci" a lidé o deset let starší?
Autorka pořadu Káva o čtvrté Romana Růžičková však zaměřila diskusní hodinku pro mne dost neuvěřitelným způsobem. Lidi pojala jako statistické soubory určené k marketingovému vyhodnocení reklamních výzkumů. Přesně podle současného trendu „lidi jsou jen spotřebitelé a měli by se přizpůsobit trendům ekonomiky“.  Do takového pořadu by se  můj příspěvek opravdu nehodil a také tam nebyl zařazen. Téma zpracovala Romana Růžičková velmi necitlivě. Z pořadu bylo patrné, že autorka je spíše rozhlasová rutinérka nežli přemýšlivá redaktorka. 

   V pořadu diskutovali Ing. Libuše Tvrzníková z agentury OMD, Dr. Ladislav Köppl z agentury Opinion Window a Dr. Václav Hradecký, vedoucí oddělení výzkumu a analytiky Českého rozhlasu.

   Smysl pořadu jsem nepochopil. Mám dojem, že za minulého režimu by  Romana Růžičková skvěle zpracovávala témata o výdobytcích socialismu. Ostatně zkuste si alespon kus pořadu poslechnout sami. Stojí to za to. Klikněte na Káva o čtvrté 14.října 2008.
Komentáře
Článek je bez komentářů

1 komentář:

  1. Šlo o diskuzi nad statistickým výzkumem populace...

    Vy tu rozebíráte svou rodinnou situaci...

    Vůbec se proto nedivím, že jste nepochopil smysl pořadu...

    OdpovědětVymazat