26. 11. 2005

Závadné kojenecké mléko v Itálii

26.11.2005 13:03 - 02. Deník -trvalý odkaz

Závadné kojenecké mléko v Itálii

Z prodeje staženo 30 milionů litrů
   Český rozhlas dnes oznámil, že v Itálii vypukl skandál s kojeneckým mlékem firmy Nestlé.  Z prodeje bylo staženo 30 milionů litrů tohoto mléka, které obsahovalo tiskařské barvivo. Podobný skandál hrozí i firmě Milupa.
   V souvislosti se sitiací v českých supermarketech, kterou jsem popsal v článku Regálné by mě zajímalo, zda-li zmínění firmy také musí věnovat peníze na zaplacení regálného nebo jiných poplatků obchodním řetězcům místo toho, aby tyto peníze věnovaly kvalitní výrobě i kontrole svých výrobků. Jakpak by se takovýto problém asi řešil v České republice? Zatímco zákazník je schopen poznat zkažené maso na pultech supermarketů nebo prošlá data spotřeby výrobků, určitě není schopen poznat, co je přimícháno do krabicového mléka, které si koupí. Doufejme, že se podobné mléko nebude nyní prodávat v České republice se slevou, aby obchodní řetězce a výrobci nepřišly o zisk než by se taková věc provalila.
Komentáře
[1]28.11.05 10:11:47nemo2
SuperHyperHnusy a kvalita - to jsou veci, ktere k sobe moc nejdou - sice prodavaji neco malo kvalitniho zbozi, ale celkovy efekt je zcela opacny - vytvari tlak na produkci zbozi o nejnizsi mozne kvalite, kterou spotrebitel jeste zkousne - psi to ale treba uz nezerou (ani u popelnic, kde normalne sezerou vsechno:o))). Podivej se na moje auditko "Falsovani potravin" na bla, pripadne tady mas jeste link na clanek, ktery me inspiroval... tak nic, clanek uz je v placene sekci:(((. Kazdopadne zaklady jsou prepsane do toho auditka...
[2]28.11.05 12:12:21mluvka Tomáš
Právě že si myslím, že systémy kvality podle norem ISO 9000 by měly být zaváděny i v obchodních řetězcích - nikoli, že to nejde k sobě.
[3]28.11.05 19:44:03nemo2
no jedna vec je system rizeni jakosti, druha vec je otazka, jak vydelat OBCHAZENIM jakosti. Proti tomu ti zadny system ISO 9000 nepomuze, to je proste obycejna zlodejna. Vlastne pro ty retezce je jejich podnikatelsky princip jednoduchy - nabidnout co nejlevnejsi vyrobky (s kvalitou jeste prijatelnou pro spotrebitele) a zaroven prenest pokud mozno vetsinu svych nakladu na nekoho jineho (typicky na vyrobce, zatezovani dopravniho systemu...). System rizeni jakosti v takovem pripade mozna zamezi prodeji proslych vyrobku, ale sotva bude slouzit k tomu, aby ovci syry byly z ovciho mleka, nevyskytovaly se jogurty bez mleka a salamy bez masa, potazmo aby maslo nemelo o 20 procent tuku mene - to jsou totiz veci, ktere umoznuji byt levnejsi nez konkurence, ktera by snad naivne nabizela kvalitni produkty (a do salamu, jak znamo, nevidis). Dulezitejsi nez ISO 9xxx je rozhodnuti spotrebitelu nakupovat kvalitni (a tedy i drazsi) produkty - a nejlepe mimo retezce.
[4]28.11.05 20:29:40mluvka Tomáš
Milý nemo2, vidím, že to máš pěkně promyšlené. Napiš mi, prosím, zda budeš příští rok kandidovat za poslance do Poslanecké sněmovny. Já tě tam prosadím a na tebe už zbyde jenom maličkost - přesvědčit ostatních 199 poslanců, aby jednali správně ve prospěch občanů a tudíž i spotřebitelů. :-))
[5]29.11.05 15:26:20nemo2
Tady poslanci tezko pomuzou... tohle je vetsinou o rozhodovani jednotlivcu pri nakupech - dokud budou lide kupovat jen podle ceny, pak kvalita nahoru nepujde, nebude zajem, naopak, kvalitni vyrobci diky tomu krachuji. Snad jedina pozitivni vec je, ze se zacinaji pomalu stanovovat minimalni naroky - tedy ne na potraviny, ale na to, cemu se jeste smi rikat jogurt a cemu uz sajrajt s jahodovou prichuti. Btw. tohle by te mohlo zajimat: http://blisty.cz/2005/3/11/art22373.html
[6]29.11.05 16:20:14mluvka Tomáš
Pro nemo 2 - Zajímavá hypotéza v odkazu, závěr vidím jeden - vlády se nepoučí. ----Pokud se vlády nepoučí a nepodpoří požadované reformy, pak podle Noreeny Hertzové budeme žít ve světě, jemuž vládnou korporace, nad zákonem stojí trhy a svobodné volby jsou věcí minulosti (str. 236). Bude to znamenat také konec samotných politických struktur a politickou scénu ovládne protest. Zda se tak opravdu stane, závisí rovněž na aktivitě občanů (jako spotřebitelů a aktivistů). Jde tedy o hodně a týká se to podle mne rovněž občanů v České republice.
[7]29.11.05 18:39:26nemo2
No a v teto souvislosti bych upozornil na opakovanou kritiku obcanske angazovanosti Vaclavem Klausem - jeho kritika NGOismu a podobnych zcela vymyslenych slov (NGO = non govermental organisation - nevladni organizace). Klaus casto tyto kritizuje, ze nemaji politickou legitimitu (kdo by ale mel mit vetsi politickou legitimitu nez obcan?). Dle meho nazoru vsak jde hlavne o to, ze tyto organizace stoji mnohdy v ceste Klausovu zlatemu teleti, chimere vsemocneho trhu. Podobne se vyjadril i o minoritnich akcionarich, kteri podle nej jen komplikuji zivot majoritnim vlastnikum. Je zajimave, ze politicka "legitimita" ruznych lobbistickych skupin uz Klausovi v zaludku nelezi - tedy je otazkou zeptat se proc.
[8]29.11.05 18:49:39mluvka Tomáš
pro nemo2 - A zkusil ses pana prezidenta Klause zeptat, milý nemo? Můžeš tak učinit na http://www.klaus.cz/klaus2/asp/diskuse_write.asp?id=0 Já ti za pana Klause odpovědět nemohu. Nejsem on.

Žádné komentáře:

Okomentovat