19. 4. 2007

Server Blabla.cz brzy skončí - 2.část

19.04.2007 00:27 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Server Blabla.cz brzy skončí - 2.část


   Tvrdá cenzura na Blabla.cz připomínala éru socialismu.

   Ještě za Jiřího Pallase server zavedl možnost vkládání obrázků a fotografií. Administrátoři (zaměstnanci firmy Tanger) je však velmi často mazali bez odůvodnění. A protože vkládání obrázků často nefungovalo, nebylo jasné, byl-li obrázek smazán nebo se jednalo o technickou závadu. Odůvodnění smazání bylo napříklasd takové, že obrázek obsahuje internetový odkaz.  Tento nesmysl jsem nikdy nepochopil, protože server umožnoval proklikávací odkazy v textu.  Kupříkladu tato moje novoročenka byla zakázánaúdajně proto, že obsahovala odkaz na stránky konkurenční firmy (je tam URL adresa mého blogu na Lidé.cz). Stěžoval jsem si tehdy u vedení Tangeru.  Napsali mi, že mi fotku upravili tak, aby onen odkaz neobsahovala a jimi upravenou novoročenku ze mohu na své osobní stránce zveřejnit ve fotoalbu.

V jedné humorné diskuzi mezi uživateli Blabla se vyskytla obrazová kolážve které si jeden z účastníků dělal legraci z antikomunistického  smýšlení jiného účastníka diskuze. Obrázek byl vložen mnohokrát, ale vždy byl k vidění jen několik desítek vteřin. Teprve když jsem obrázek zkopíroval a vložil na svůj blog a do diskuze na Blabla.cz jsem dal jen proklikávací odkaz, sdělil administrátor SysTom, že obrázek byl smazán proto, že by mohl pohoršit komunisty. Souvislost s vlastní diskuzí a smyslem obrázku nebrali administrátoři Blabla nikdy v potaz.

   Blabla.cz bylo TECHNICKY velmi dobré, ale to, že si jeho manažeři pletli roli poskytovatele internetových služeb s rolí totalitního vládce, to bylo velmi nepříjemné.

   Musím přiznat, že za celé čtyři roky jsem na Blabla.cz nenašel větší skupinu návštěvníků, která by byla schopna a ochotna diskutovat formou předkládání názorů v ucelených článcích a publikovat je v diskuzní skupině Názory starších lidí (nad 40 let), na kterou mám odkaz v doporučeném čtení po celé dva roky existence Tomova deníku.

   Nelituji ukončení serveru Blabla.cz jako takového, protože ta cenzura a nevstřícnost majitelů k uživatelů mě vždycky vadila. Lituji zániku internetového formátu, technicky přátelského k uživatelům – počítačovým  laikům.

   Nový portál Rande.cz nejen že bude z hlediska uživatelského dražší (zasílání peněžních SMS zpráv až do výše 79 Kč), ale budou ho provozovat  stejní cenzoři v pozicích vládců a nikoli lidé, jejichž radostí je vyjít vstříc uživatelům a přitom se i dobře uživit.
Komentáře
[1]24.04.07 09:57:34Přemysl Hnilička - www - 
Ahoj Mluvko, tak už se tedy loučíš s Blabla? - Tvůj komentář plně chápu, taky mi nebylo po chuti řádění např. Systéma (nezaměňovat se SysTomem), různé ty absolutistické choutky Rubensovy, Střelcovy... Ale Blabla nám také přineslo prostor pro naše názory, možnost seznámit se s úžasnými lidmi (a to na obou stranách Gaussovy křivky :)) a mimo jiné také tříbit si názory či zařídit si různé maličké domečky pro velmi malou skupinku lidí (tys měl Názory lidí nad 40, já různé ty Strašidlopisy, Rozhlasové hry atd.). Zkrátka - Blabla bylo fajn i přes všechna ta negativa, co jsme tu společně vyjmenovali (a společně prožili). Je ho škoda.
[2]24.04.07 14:32:10mluvka Tomáš
Děkuji ti za komentář, Přemku. Ano, Blabla je škoda. Kvůli možnosti poznat myšlení jiných lidí a technickým možnostem diskuzí, které jsem opravdu jinde zatím nenašel, jsem tam zůstával i poslední dva roky, kdy už jsem si psal blog. Nakonec i kvůli lidské zlovůli, která se tam vyskytovala, založil pan **BARNABY** vlastní diskusní server. Ten není tak přehledný, ale například díky němu se my dva budeme potkávat i po zrušení Blabla.
[3]25.04.07 20:53:34Petacchi
Musím říct že jsem blabla taky už oplakal. Už na něj sice poslední roky, ale na ten rok, co jsem na něm intenzivně strávil nikdy nezapomenu. Ten střet s názory jiných lidí, mě jaksi donutil si formovat názory vlastní a hlavně více přemýšlet o světě. A jako třešnička na dortu bylo to, že mě Mluvka přivedl k myšlence, abych své názory formulovat do článků. Dodnes mě udivuje, kam jsem se dostal od počátků krátkých článků na blabla. Takže díky blabla a díky Mluvko :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat