14. 10. 2009

Výstava "1969 - 1989 Od pendreku k pendreku"

14.10.2009 13:20 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Výstava "1969 - 1989 Od pendreku k pendreku"



V úterý 13. 10. 2009 byla zahájena výstava „1969 -1989 Od pendreku k pendreku aneb Jak nás humor přešel a jak se nám vrátil". Výstava je ve foyeru Magistrátu hl. m. Prahy (Škodův palác v Jungmannově ulici). Na vernisáži promluvil publicista a pracovník Magistrátu Ivan Bednář a zazpíval Wabi Daněk. Autor výstavy Josef Kobra Kučera použil při připomenutí dvacetiletí normalizace koláží, dobových písemných parodií a v neposlední řadě i svých kreslených fuseklíků.

Dobový dokument, který je součástí koláže na horním obrázku jsem vystřihl, abyste si mohli přečíst jeho text.

Ačkoli už nemáme veksláky, zdá se mi čímsi toto provolání aktuální.

Vernisáž byla krátká. Ivan Bednář, muž mnoha povolání, někdejší šéfredaktor deníku Telegraf a nyní magistrátní úředník připomněl, že i po dvaceti letech od roku 1989 se komunisté stále snaží dostat k moci.  Jeho projev rušili hlasitou mluvou občané, patrně nezaměstnaní, kteří v bezprostřední blízkosti prohlíželi internet, možná hledali zaměstnání. Bednář řekl, že humor v našem životě je nahrazen hororem. 

Na obrázku si všimněte Kobrova Fuseklíka - postavička pronášející komentáře.

Autor výstavy Kobra upozornil, že kresleného humoru, který by byl vystavován systematicky, je dnes jen velice málo.  Připomněl Klub Mánes, kam se před několika lety přenesly Salony kresleného humoru z Malostranské besedy, která je dlouhodobě v rekonstrukci.

Vernisáž oživil svými písničkami Wabi Daněk.

Z vernisáže můžete shlédnout krátké video.
Jak jste možná postřehli, ani zpěv Wabi Daňka nepodnítil kolemjdoucí návštěvníky Magistrátu ke zpomalení chůze. Všichni procházeli rychle a bez zájmu, patrně drceni koly současného českého pseudokapitalismu. Možná, že kdyby tito lidé viděli, jak policie odtahuje na ulici špatně zaparkované auto, se zájmem by se zastavili.

Kobra, Šlapeto a Wabi při prohlídce výstavy.


Po skončení vernisáže jsme zašli do blízké občerstvovny a pokračovali v diskusi.

   Kdo z prvních čtenářů tohoto článku má rád kreslený humor, může navštívit 377. SALON kresleného humoru. Bude to výstava k 85. narozeninám Vladimíra Mašaty, Její vernisáž bude tentokráte mimořádně ve čtvrtek 15. října. v 17.oo v Klubu Mánes.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat