22. 10. 2009

Dýně

22.10.2009 23:32 - 02. Deník -trvalý odkaz

Dýně


   Přečetl jsem si na webu jeden článek,  v němž ji jedna česká slečna stýská nad tím, že by chtěla slavit halloween a že nemůže sehnat dostatečně velkou dýni. Zaujalo mě to natolik, že jsem si vyhledal, co je to halloween .

Ve wikipedii se praví:

     

   Halloween je svátek, který se slaví 31. října, většinou dětmi, které se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu nebo Vám něco provedu) a „koledují“ o sladkosti. Svátek se slaví většinou v anglických mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu aj. V Česku se Halloween moc neslaví.

Tradičními znaky Halloweenu jsou dýně, speciálně vyřezané se svíčkou uvnitř (tzv. Jack-o'-Lantern), dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci atd. Barvy černá a oranžová.
     

   Nevím, jak mají být takové dýně na halloween velké. Viděl jsem maličké vyřezávané dýničky v prodejně Madal Bal na pražské Floře, ale celkem běžně je vídávám i v pražských obchodech ovocem a zeleninou. Jsou zhruba velké jako lidská hlava. Dnes jsem dvě takové nabídky vyfotil.


Tyto krásné dýně byly vystaveny ve Vršovicích před vietnamskou zeleninou. Vietnamka si myslela, že si asi dýni koupím, ale já jsem si ji jen vyfotil. To mladé vietnamské paní připadalo dost podivné.

Dýně září z dálky  i za typickou vietnamskou dodávkou.

Večer jsem šel nakoupit do blízkého supermarketu Albert na pražských Vinohradech a dýni jsem uviděl opět. Neváhal jsem se vrátit domů pro fotoaparát a dýni vyfotit.


Jestlipak taková dýně na halloween musí být ještě větší? A jestlipak se v Anglii si každý tu dýni pro halloween koupí, vydlabe a preparuje sám nebo už se kupuje hotová, něco jako v Česku lampión?

   Vidíte – lampión! Za mého dětství jsme chodili 7. listopadu do lampiónového průvodu a oslavovali Velkou říjnovou socialistickou revoluci. Někdo měl v lampiónu svíčku, jiný v ní měl žárovičku na baterku. Škoda, že lampiónové průvody zanikly. Tím, že jim byl dán politický podtext, automaticky byly odstraněny  tzv. sametovou revolucí v roce 1989. Ani nevím, jestli se ještě dnes lampióny prodávají v každém papírnictví jako kdysi. Východní rituály jsou zvolna nahrazovány těmi západními. První máj – lásky čas v době tepla byl nahrazen sv. Valentýnem v zimě, Mezinárodní den žen v březnu byl nahrazen svátkem matek v květnu a nyní patrně lampiónový průvod bude po letech nahrazen halloweenem. Že bychom tedy navštívili vietnamské zelináře a pustili se do dlabání dýní? S tím ovšem musí začít mladá generace, která radostné lampiónové průvody nepamatuje.

lampión
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat