7. 9. 2008

Dvojkolejnost v české politice

07.09.2008 10:35 - 06. Politika -trvalý odkaz

Dvojkolejnost v české politice


   V sobotu 6.září jsem se telefonicky zúčastnil diskusního pořadu „Volejte Šestku“ na stanici Český rozhlas 6. Tématem bylo, zda je chybou, že v některých otázkách zahraniční politiky nevystupují prezident a vláda jednotně. Přestože se moderátor Jan Sedmidubský snažil téma zaměřit šířeji, většina diskutujících se soustředila na rozdílný názor prezidenta Klause na viníka v rusko-gruzínském konfliktu.

   Jen několik diskutujících dokázalo v klidu vyjádřit svůj názor, ať už byl jakýkoli. Spíše vyjadřovali svůj pocit „oni to vedou špatně“. Mluvili v tom smyslu, že když politici vyjadřují svůj osobní postoj, není to správné. Podle většiny diskutujících by se politici měli předem neveřejně dohodnout na nějakém názoru a ten společně prezentovat. Posluchači dokonce vyjadřovali úzkost z blížícího se předsednictví České republiky v Evropské unii.

   Já jsem se ve svém příspěvku snažil  upozornit na to, že je rozdíl mezi vyjádřením osobního postoje politika a shodě, která musí existovat při určitém rozhodnutí.  Rozhodnutí při mezinárodních jednáních nejsou dána náhlým hnutím mysli kteréhokoli politika, ale bývají předem diplomaticky dojednána.  Česká republika také není prezidentský stát jako jsou USA nebo Rusko, kde prezident navenek vyjadřuje oficiální názory.  Přestože často se neshoduji s názory Václava Klause, oceňuji dlouhodobou kontinuitu jeho myšlenkových postojů. Jako příklad mohu uvést Klausovy názory na globální oteplování. Nesouhlasím s nimi, přesto oceňuji, že Klaus svůj postoj nemění jen proto, aby byl populární, ale že u něj zůstává, protože ho považuje za správný. Nevidím důvod, proč by své názory neměl veřejně sdělovat, když současně nevyužívá žádných možností, aby je mocensky prosazoval. A to platí o jakémkoli politikovi a dokonce i občanovi.  Pokud bychom si své názory nesdělovali, nemohla by vykrystalizovat ani konečná rozhodnutí.

Pořad „Volejte Šestku“ ze 6.9.2008 si můžete poslechnout z archivu Českého rozhlasu kliknutím ZDE.
Komentáře
[1]08.09.08 17:04:43Samotář
Ten pořad znám, občas ho poslouchám. Tuto sobotu jsem ho ale neposlouchal, takže hned naladím, a poslechnu si tě.

Žádné komentáře:

Okomentovat