7. 9. 2006

Zvláštní pohyby lidské duše

07.09.2006 23:34 - 03. Lidé -trvalý odkaz

Zvláštní pohyby lidské duše

Dívka žila osm let v kobce

  Česká televize odvysílala záznam rozhovoru rakouské televize ORF s 18letou Nataschou Kampuschovou. Dívka žila osm let v kobce, kam jí unesl Wolfgang Priklopil.


    Nemá cenu opakovat, co bylo napsáno v různých zprávách o objevení dívky.
Zde odkazuji na články:



   Rozhovor s Nataschou působil velmi neobvyklým dojmem. Na to, co musela za osm let nesvobody prožít, nepůsobila nijak zmateným dojmem. Od svých deseti let nechodila do školy, žila prakticky v izolaci od světa a přesto její projev byl velmi kultivovaný.
   "Rétoricky je bez námitek. Mohl by se od ní něco naučit leckterý novinář," řekl moderátor ORF Christoph Feurstein.
   Dívka hovořila vlastně pouze o dni svého únosu a dni svého útěku. Z čeho pramení její vnitřní síla je pro mne nepochopitelné. Ještě více nepochopitelnější je, jak ji její únosce mohl udržet osm let při životě. Hlavně první dva roky byly patrně velmi problematické. Jak se dokázal únosce tak dokonale přetvařovat takovou dobu před svým běžným okolím? Z rozhovoru a dostupných informací vlastně zatím nevyplynul skutečný důvod, proč jí patrně poměrně inteligentní muž unesl.
   Je dobře, že Česká televize tenhle ojedinělý rozhovor téměř okamžitě odvysílala. Tato událost ukázala, že i okolo nás se mohou dít věci, kterým bychom ani nevěřili. Svět se nedávno divil, jak zacházeli američtí osvoboditelé ve věznicích s některými iráckými vězni. Řekneme si: to je ale daleko a ještě ve válce.
   Nedávno byla v České televizi mnohokrát ukazována reklama poukazující na domácí násilí. Hezká dívka jede ve vlaku a naproti ní sedící mladík by s ní chtěl flirtovat. Ona však k němu vysílá prosebný pohled: potřebuji pomoc! Mladík nepochopí a dívce už není pomoci. Vedle ní se probouzí její domácí tyran – ať už je to manžel či „přítel“.

   Wolfgang Priklopil poslední dobou bral s sebou Nataschu Kampuschovou i na nákupy a na ulici. Přesto nedokázala nikoho požádat o pomoc. Přesvědčil ji, že každého, kdo by se o ní dozvěděl, zabije. Přesvědčil ji, že ona by byla vinna cizí smrtí. Z její televizní zpovědi vyplynulo, že Natascha se cítí vinna i smrtí svého únosce, který po jejím útěku skočil pod vlak.

   Z toho, co bylo o únosci publikováno vyplývá, že celá ta léta ho považovalo jeho lidské okolí za velmi seriózního. Patrně úspěch celé jeho dlouholeté akce byl umožněn i nezájmem, anonymním životem i odcizením v současné společnosti. Ani nyní, po jeho smrti nenajdeme nějaký výsledek vyšetřování, že by během svého života páchal kriminální činy.

   Shlédnutí rozhovoru s  Nataschou Kampuschovou by mnohého diváka mohlo vést k zamyšlení, jak je to s lidskými vztahy v jeho okolí a zdali i on není k lecčemus lhostejný.

Bohužel repríza pořadu bude v naprosto nevhodnou dobu a tak zájemcům nezbývá než nařídit video na neděli 10.9 ve 2,35 hod, což už je vlastně pondělí 11.9.

Já ty popůlnoční pořady však natáčet neumím. Ale zkuste to vy, třeba se vám to podaří.
Komentáře
[1]08.09.06 00:29:14Tenisák - www
Mluvila li kultivovaně a měla li nějakou zásobu slov, musel jí vězeň učit. Dokáže psát a číst ? Myslím tím jako dospělá ?
[2]08.09.06 05:47:35mluvka Tomáš
To je právě podivné, Tenisáku. Zkus si přečíst odkazované články, z nichž vedou odkazy i na další. V jednom z nich je napsáno: ------"Jistě, v mnohém ohledu se mé dospívání od běžného života mých vrstevníků lišilo, ale v principu si nemyslím, že by mi něco zvláštního uniklo. A na druhou stranu jsem se navíc neučila kouřit, pít a nenavazovala pochybné známosti," napsala nyní osmnáctiletá dívka, jež byla v březnu 1998 unesena cestou do školy. Nedomnívá se, že jí Priklopil ukradl dětství. ---- Víc než v tom rozhovoru, na který se můžeš v repríze podívat, nebylo zveřejněno.
[3]10.09.06 01:02:03Mr.Brumla - www
mně nastavení náhrávání vybraného pořadu na video velmi ulechčuje kód showView, který je snad v každém TV programu
[4]10.09.06 12:58:17mluvka Tomáš
Taky nahrávám pomocí kódu showView, ale noční pořady po půlnoci bývají v programu uvedeny jen drobným písmem bez kódu. Na číslice z www stránek ČT mi to nějak nefunguje.

Žádné komentáře:

Okomentovat