6. 5. 2006

Zkreslující soukromý statistický projekt - Volby 2006

06.05.2006 10:10 - 061. volby 2006 -trvalý odkaz

Zkreslující soukromý statistický projekt - Volby 2006


   Zajímavý soukromý statistický přehled jsem našel na webu Volby 2006.
Úmysl je možná dobrý.  Projekt vypadá velmi monstrózně.  Zabývá se však pouze pěti  stranami, o nichž si myslí, že se dostanou do Parlamentu. Nabízí mnoho statistických dat, ale tím, že nebere v úvahu všechny do voleb přihlášené strany, staví se na roveň České televizi. Ta si také pro své předvolební debaty „Otázky Václava Moravce speciál“, vybrala také jen pět politických stran. Čtyřem z těch pěti politických stran Česká televize vlastně jen pomáhá upevnit jejich postavení, aby zmátla diváky a tyto strany se v Parlamentu udržely.

   Soukromý projekt Volby 2006 považuji za ukázku možnosti výpočetní techniky a prezentaci schopností jeho tvůrců, ale právě protože preferuje jen největší strany, považuji ho v předvolebním období za vyloženě škodlivý. Je to zkrátka jen dovedná manipulace s daty.


Dodatek 10.5.2006:

  Nedalo mi to a napsal jsem tvůrcům soukromého projektu Volby 2006, že stran, které se zúčastní voleb, je 26 aže v rámci objektivity by bylo vhodné tyto strany do projektu doplnit.
Dostal jsem následující odpověď:

     
Dobrý den, 
projekt Volby 2006 je limitován časovou náročností, vice stran skutečně 
není v našich silách zvládnout. Proto jsem vybral strany s nejvyššími 
preferencemi a tedy politiky, které maji největsi šanci se do parlamentu dostat. 
Podle mého názoru tak nejefektivněji využiji investovaný čas (stovky 
hodin).  Jedna se o zcela soukromou iniciativu bez jakekoliv státni 
podpory, každý má možnost přispět obdobným způsobem a věnovat se stranam, 
které považuje za důležité. O tom, ze existuje vice stran, vi snad každý 
volič, pokud ne, neni cilem  projektu to napravit, i když i zde na titulni 
stránce naleznete text:

V projektu jsou zpracovány strany, které alespoň v některých průzkumech překračují hranici 5% hlasů, omlouváme se příznivcům jiných stran, ale zařazení dalších kandidátů přesahuje naše časové možnosti.

Miloslav Nic
     

   Musím souhlasit s panem Miloslavem Nicem souhlasit v tom, že jak každý člověk vynakládá svůj čas,  je jeho věc.  Na druhé straně si myslím, že volby by neměly být nejprve o statistice a pak o nabídce možností, ale naopak. Vadí mi, že  klasické sdělovací prostředky (noviny, veřejnoprávní rozhlas a televize)  nedostatečným způsobem informují o neparlamentních stranách a to nejenom v předvolebním období. Zdůvodnění, že čas věnovaný stranám je v přímé úměře s jejich preferencemi a výsledky průzkumů je podle mne zavádějící.  Myslím, že právě v předvolebním období by mělo dojít v médiích k diskuzím  mezi představiteli dosavadních parlamentních a dosavadních neparlamentních stran. Protože pokud se voliči o neparlamentních stranách velmi podrobně nedovědí, nebudou jim věnovat pozornost nikdy. Nelze se pak divit tomu, že převládá názor že „není koho volit“. Pokud se neparlamentní strany a jejich představitelé vyskytují zvláště v televizi jen jako jacísi kašpárci, kteří zabavují obecenstvo mezi vystoupeními těch „klasických stran“, pak jejich účast ve volbách zcela pozbývá smyslu. Nevím, proč by se například předseda ODS nebo předseda ČSSD nemohli střetnout v televizním duelu v nejsledovanějším čase s předsedy jiných stran, které se po celé volební období do televize vůbec nedostanou. Například s předsedou Humanistické strany či s předsedou Strany zdravého rozumu, které obě kandidovaly už v minulých volbách a občané o nich stále nic nevědí.

   Škoda že tvůrci soukromého projektu Volby 2006 věnovali stovky hodin tomu, aby je doplnily manipulaci médií využívající předvolební průzkumy, které jsou založeny pouze na znalostech stran, o nichž se často mluví v rozhlase a televizi.  Soukromý projekt Volby 2006 musím i nyní považovat pouze za vyplnění volného času jeho tvůrců.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat