20. 6. 2007

Záměry pánů Kubička a Punčocháře - 3.část

20.06.2007 00:17 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Záměry pánů Kubička a Punčocháře - 3.část

Navrhované projekty: mediální ombudsman, vzdělávací a výcvikové středisko, novinářské ceny


Činnost Syndikátu novinářů ČR provází prakticky od počátku devadesátých let snaha „chytit ujíždějící vlak“ a získat větší vliv na veřejné dění a na aktivní novinářskou obec. Bohužel vždy zůstávalo spíše u proklamací, cestu k tomuto cíli dosud nikdo konkrétněji nenaznačoval. Prvními kroky v tomto směru jsou už popsané projekty čtvrtletníku Mediální studia a pořádání odborných konferencí. Další možné projekty uvádíme dále; každý z nich je stručně charakterizován, jsou naznačeny organizační požadavky, odhadnuty finanční náklady a načrtnuty možné zdroje financí.

Projekt mediálního ombudsmana rozšíří dosavadní práci syndikátní Komise pro etiku. KPE při své činnosti řeší zejména problém s komunikováním přijatých závěrů. Řešením je zřízení mediálního ombudsmana: s konkrétním člověkem, kterého by SN ČR zaměstnal na plný úvazek a poskytl mu potřebné zázemí, by si veřejnost daleko lépe spojovala principy novinářské etiky. Nezbytná je k tomu spolupráce všech relevantních médií. Znamená to přesvědčit zejména Unii vydavatelů periodického tisku, Asociaci provozovatelů soukromého vysílání a vedení České televize, Českého rozhlasu a České tiskové kanceláře. Spolupráce by měla stát na společném přesvědčení, že je lepší přijmout princip autoregulace a nečekat, až začne mediální sféru nadmíru regulovat stát. Orientačně lze náklady odhadnout na 1,5 milionu korun ročně (zejména plat pro mediálního ombudsmana a jeho sekretariát). Na financování by se měly podílet jednak spolupracující instituce, jednak bude vhodné hledat prostředky ve fondech EU.

Vzdělávací a výcvikové středisko rozšíří využití stávajícího tiskového střediska. To už má veškerou potřebnou výbavu, mimo jiné také několik počítačů (s možností připojení dataprojektoru). SN ČR tedy nebude muset investovat do vybavení, ale jen do zajištění programu. V současné době Syndikát zaměstnává v tiskovém středisku na částečný úvazek jednoho člověka: zrušením tohoto úvazku bude možné získat prostředky na potřebný program i nutnou obnovu vybavení střediska (předpokládané výdaje cca 90 tisíc Kč). Ve středisku budou probíhat tři typy programových aktivit: klubové akce (na zajištění občerstvení a dalšího servisu cca 18.000,- Kč ročně), semináře (cca 10 do roka, roční náklady 50.000,- Kč) a konference (dvakrát za rok, přednášející vystupují bez nároku na honorář, vydává se elektronický sborník; roční náklady cca 20.000,- Kč.) Mimo časy těchto akcí bude vzdělávací a výcvikové středisko nadále bezplatně k dispozici členům (přístup na počítače, denní tisk, možnost neformálních setkání). Celý projekt lze spustit prakticky okamžitě.

Novinářské cenyŘada nejrůznějších organizací v ČR v současné době uděluje nejrůznější novinářské ceny. Syndikát novinářů se na některých těchto projektech částečně podílí, bylo by ale daleko vhodnější, pokud by sám uděloval oborové ceny. K tomu lze dobře využít už navázanou spolupráci s českými vysokými školami, což by umožnilo vybírat novináře k ocenění v širším kontextu. Ideální by pak bylo spojit předávání cen s mediálně významnou událostí, např. výroční konferencí „Rok v českých médiích“. Syndikát novinářů disponuje dostatečným organizačním zázemím a mohl by napodobit úspěch společnosti Česká média a jejích pravidelných Českokrumlovských konferencí. Pokud by byla tato akce jednodenní a probíhala v Praze v prostorách SN ČR, neměla by být rozpočtově příliš nákladná. Celkové náklady na zajištění projektu novinářských cen včetně odměn pro oceněné novináře odhadujeme na 250.000,- Kč. Část peněz lze najít v rozpočtu Syndikátu novinářů, část lze zajistit sponzorsky.

 Shrnutí – hlavní předpoklady


K realizaci uvedených opatření považujeme za nezbytné zřídit místo placeného funkcionáře Syndikátu novinářů. Vedle organizování a rozvíjení naznačených projektů by měl zejména za úkol aktivně vstupovat do veřejné diskuse, zasahovat do průběhu zpracování zákonů, které se dotýkají výkonu novinářské profese, povznést syndikátní věstník Mediažurnál jako platformu novinářské diskuse a především udržovat aktivní kontakt s územními sdruženími – užší kooperace s touto klíčovou organizační složkou a zejména větší otevřenost směrem ke členské základně umožní do budoucna ještě více aktivizovat lidské zdroje Syndikátu novinářů. Pokud využijeme přebytek hospodaření SN ČR z roku 2006 (600.000,- Kč) a připočteme přeúčtované – ale v rámci majetku SN ČR vlastně nespotřebované – úroky za půjčku ČMN, a. s. (cca milión korun), získáme dostatečné mzdové prostředky na tři roky intenzivní práce syndikátního funkcionáře.

klikni – 4.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat