19. 2. 2006

Výbuch - 2.část

19.02.2006 07:16 - 02. Deník -trvalý odkaz

Výbuch - 2.část


   Za současného českého kapitalismu jsou dělnická povolání považována často za podřadná. Proto je málokdo chce dělat. A to i při téměř desetiprocentní nezaměstnanosti. V regionech jako je ostravsko nebo mostecko je nezaměstnanost ještě vyšší. Přesto po celé republice vykonávají dělnické profese cizinci, zvláště Ukrajinci, a Rusové. Ti často nemají pro vykonávanou profesi žádnou kvalifikaci – doma měli třeba nějakou intelektuální profesi, kterou u nás několik let jako nelegální přistěhovalci nemohou vykonávat. Proto berou práci jakoukoli. Jim se nedivím. Šli do ciziny (v tomto případě do České republiky), aby utekli před domácí bídou. Pracují za daleko horších finančních podmínek, než je pro Čecha podpora v nezaměstnanosti. Odbornou dělnickou profesi dělají nekvalifikovaně. Firmám, které je zaměstnávají, je to jedno. Dokud se nestane nějaká tragická a patrně i zbytečná nehoda, kryjí tyto podvody v odbornosti, za které jsou odpovědné. Mají svobodu podnikání. Život zahraničního dělníka pro ně nemá prakticky žádnou cenu. Zahyne-li jeden, na jeho místo může nastoupit deset dalších. Nelegální, ale patrně i legální zahraniční dělník nemůže jít na sociální úřad pro podporu. Bydlí na nějaké nuzné ubytovně, neplatí daně, neplatí sociální a zdravotní pojištění, většinou nemá s sebou děti, nemá proto oproti Čechovi žádné životní náklady. Nemá žádná práva, ale také žádné povinnosti.

   Řada učebních oborů v České republice se potýká s nedostatkem učňů.  Za socialismu si mnoho podniků vychovávalo svůj učňovský dorost ve vlastních učilištích.  Dnes tomu tak není.  Pod náporem konkurence zahraničních výrobců a zvýhodňováním zahraničních firem při podnikání v Česku nemohou české firmy investovat do učňovského školství.  

   Výbuch plynu na v domě v Preslově ulici na pražském Smíchově způsobil patrně zahraniční dělník neodbornou prací.  Je otázkou, zda mu firma, která ho zaměstnávala, vybavila dostatečnými instrukcemi, zda práci dostatečně připravila. Avšak za to, že v českých firmách nepracují čeští kvalifikovaní dělníci, za to mohou špatné české zákony. Možná, že je to tím, že lidé, kteří tyto zákony vytvářejí, k tomu také nemají kvalifikaci. Nejen odbornou, ale hlavně tu morální. Nenapadlo vás to také při čtení článku Pantáta Kozel?

   Možná, že výbuch plynu na pražském Smíchově nemá příčiny jen technické, ale i systémové.  Za systémové příčiny jsou odpovědny tři pilíře české demokracie: moc výkonná a moc zákonodárná a moc soudní. A za to, jak jsou tyto pilíře postaveny, odpovídají všechny parlamentní strany - vládní i opoziční. Všechny se pohybují v Parlamentu od vzniku Českého státu v roce 1993. I US-DEU, která byla tehdy součástí ODS.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat