25. 11. 2005

Vtip dne

25.11.2005 12:32 - 06. Politika -trvalý odkaz

Vtip dne

bez komentáře
Antimonopolní úřad: Banky nemají kartelovou dohodu
Antimonopolní úřad neprokázal kartelovou dohodu našich tří největších bank. Komerční banku, ČSOB a Českou spořitelnu podezíral z toho, že vzájemně koordinovaly zdražení poplatků. Podle předsedy úřadu Martina Peciny se to ale prokázat nepodařilo.
"Jediným relevantním nepřímým důkazem bylo, že ředitelé spolu chodili na oběd, což pochopitelně není dostatečné k tomu, abychom vyvodili nějaké sankce."
   Přece jen si neodpustím malou poznámku. Kdyby se kartelová dohoda prokázala, banky by musely zaplatit několikamiliardovou pokutu. Tu pokutu by banky jistě nějak rozpočítaly mezi klienty, ať už zvýšením ceny služeb, snížením vkladových úroků nebo jinými způsoby, o nichž já vůbec nemám potuchy. Tak je vlastně lepší, že se nic neprokázalo.
Komentáře
[1]25.11.05 14:55:51Petacchi - www - 
úplně nejhorší situace však je, když se takové paranoické obvinění ukáže jako pravdivé. Což tím ale nechci tvrdit souvislost s řediteli bank :)
[2]25.11.05 23:29:50mluvka Tomáš
pro Petacchiho - Jaké paranoické obvinění? Kartelová dohoda bank? Samozřejmě se banky na ničem nedohodly. Je to asi tak, jako když Václav Havel tvořil první polistopadovou vládu a jistému kováři Millerovi z ČKD řekl už v Laterně magice na záchodě, že byde ministrem práce a sociálních věcí. Tedy o čem si asi tak ředitelé bank povídali na obědě? Možná o tom, že každá banka zvlášť, nezávisle na jiné a bez jakékoli kartelové dohody, zvýší poplatky. Prostě taková přátelská informace při přátelském obědě. -:))
[3]26.11.05 18:13:13nemo2
"takze je vlastne lepsi, ze se nic neprokazalo" ono je naivni myslet si, ze banky ceny svych sluzeb odvozuji od svych nakladu - naopak, ceny jsou dany tim nejvyssim, co jsou klienti ochotni zaplatit - a tedy pokuta by imho ceny nezvedla, jen by snizila zisk banky - navic o, pro to banku, pomerne smesnou castku (podobne jako pokuty pro retezce superhyperhnusu, ktere odpovidaji trzbe za par minut prodeje).

Žádné komentáře:

Okomentovat