23. 4. 2007

Volní novináři asi na valné hromadě Syndikátu novinářů neuspějí - 4.část

23.04.2007 02:46 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Volní novináři asi na valné hromadě Syndikátu novinářů neuspějí - 4.část

Je to možné změnit?

 Uplynuly další čtyři a půl měsíce. Web Klubu volných novinářů je stále na spadnutí, ale stále není v provozu. Já jsem komunikaci s webmastrem panem Ondřejem Austem vzdal před měsícem. Pan Aust má spoustu jiných povinností. Ale hlavně: vše prochází nakonec přísnýma cenzurníma rukama pana předsedy Jelínka. Co neodpovídá jeho názorům, není schváleno.  Dokončení webu KVN zůstalo na panu Ungárovi.  Protože internetu rozumí ještě o něco méně než já, prosadil si nikoli e-mailovou, ale osobní konzultaci s webmastrem panem Austem.   Schůzka se konala v pátek 20. dubna před předvolební schůzí v presscentru Pan Ungár mě požádal, abych byl také přítomen. Pan Aust nám věnoval tři hodiny ze svého vytíženého času. Provedl kompromisní technické úpravy na téměř hotovém webu KVN a zacvičil pana Ungára v nejnutnější obsluze.  Stránku jistě mohl připojit jednoduchým odkazem z centrálního webu Syndikátu, tak jako jsou už nyní připojeny weby regionálních organizací Syndikátu. Neudělal to. Vyslovil požadavek, aby  pan Ungár nejdříve nechal schválit všemocným předsedou panem Miroslavem Jelínkem.

   Propadl jsem opět beznaději.  Připadám si jako vnitřní nepřítel Syndikátu. Avšak vím, že tomu tak není. Existence Klubu volných novinářů někoho ohrožuje v mocenském postavení. Jenže já si myslím, že vedoucí funkcionáři Syndikátu novinářů by měli sloužit těm, kdo si je zvolili a přispívat k usnadnění novinářské profese. Funkce by k tomu měla být prostředkem, nikoli cílem.

   Klub volných novinářů, který má v současné době včetně pětičlenného výboru jen sedm aktivních členů, těžko sežene patnáct podpisů byť jen jednomu delegátovi na valnou hromadu Syndikátu. Přitom při počtu 800 volných novinářů ve členské základně Syndikátu novinářů by mohl mít přes padesát delegátů. Není jak oslovit těch 800 lidí. Navíc pan Jelínek nám dal šeptandou najevo, že se máme zajímat jen o pražské členy Syndikátu, nikoli o ty mimopražské.

   Web Klubu volných novinářů je připraven ke spuštění. Mám však nepříjemný pocit, že se opět vyskytnou nějaké potíže, a žádný z volných novinářů si nebude moci přečíst VÝZVU ke spolupráci a vstupu do Klubu volných novinářů. Proto na ni dávám v této chvíli odkaz sem. Je už dlouho připravena a před volbami do řídícího výboru Syndikátu by neměla zůstat utajena. Bez větší podpory se nepodaří prosadit potíže při řešení publikování a komunikaci s vydavateli. Volný novinář má dnes prakticky vždy potíže s autorskými právy na odevzdaný článek. Sám to však nevyřeší.


  Volební řád pro volby delegátů valné hromady z roku 2002 je velmi komplikovaný a téměř nedává možnost volným novinářům, kteří většinou pracují sami, aby se nějak dali dohromady. V roce 2002 patrně Syndikát novinářů neměl ještě webovou stránku a běžný přístup na internet byl tehdy pro většinu lidí daleko obtížnější než dnes. Volební řád byl sice zopakován v letošním dubnovém Mediažurnálu, ale na webu Syndikátu nebyl připomenut.  Někdo může namítnout, že je to pouhé opomenutí. Avšak mnoho takových drobných opomenutí jen přispívá k chaosu, neinformovanosti členů a jejich nezájmu o dění v Syndikátu a tak zvýhodňuje současné funkcionáře pro volby v dalším období.

   Z těchto důvodů připomínám volební řád pro volby delegátů valné hromady i zde, v sekci pro volné novináře na stránkách Tomova deníku.

     
     

   Volní novináři, členové Syndikátu novinářů, kteří si tento můj článek přečtete, přijďte na další dvě volební shromáždění před valnou hromadou. Přijďte 4. a 18. května (pátky) ve 14 hodin do Presscentra Syndikátu novinářů, Senovážné náměstí 23, Praha 1, 3.patro. Nezapomeňte si vzít svou členskou legitimaci.  Napište nám na e-mailovou adresu kvn.sncr@seznam­.cz. Vyzvedněte si v kanceláři Syndikátu arch kandidáta a požádejte o hlas své kolegy. Pomozte prosadit více volných novinářů mezi delegáty valné hromady 22.června! Pomozte změnit vedení Syndikátu! Pravděpodobně to nepomůže, ale za pokus to stojí! Další možnost bude až za tři roky!
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat