23. 4. 2007

Volní novináři asi na valné hromadě Syndikátu novinářů neuspějí - 1.část

23.04.2007 02:23 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Volní novináři asi na valné hromadě Syndikátu novinářů neuspějí - 1.část

Je to možné změnit?

    V pátek 20 dubna sem se zúčastnil první předvolební schůze, která byla směřována k valné hromadě 22. června. Na valné hromadě má být zvolen řídící výbor Syndikátu novinářů na další tři roky. Předvolební schůze měla velmi malou účast.  Přišlo nás pouze pět. Tři jsme byli z výboru Klubu volných novinářů – pan Vladimír Chrastina, pan Jan Ungár a já.  Dále přišla jedna velmi stará paní – členka Klubu novinářů Pražského jara a dále jeden pán, o němž jsem nepochopil, zda je to píšící novinář nebo fotograf.

   Za řídící výbor Syndikátu přišel pan Jan Punčochářmístopředseda Syndikátu, jinak zprávař Českého rozhlasu, stanice Praha. Pan Punčochář obeznámil s tím, že řídící výbor vypisuje pro pražské členy Syndikátu, kteří nejsou v organizačních strukturách tři volební shromáždění. Ti, kteří chtějí být zvoleni za delegáty na valnou hromadu, musí si vyzvednout v sekretariátu Syndikátu listinu  a musí nasbírat 15 podpisů řádných členů.  Jen tak se člen Syndikátu novinářů může stát delegátem Valné hromady. Vzhledem k tomu, že se nás na této volební schůzi sešlo jen pět, nemohl z této schůze vzejít žádný delegát na valnou hromadu, protože klíč je 1:15. Do řídícího výboru však mohou být delegáty valné hromady navrženi i ti členové Syndikátu, kteří delegáty nejsou. Alespoň podle slov místopředsedy Punčocháře.

   Protože se na tomto volebním shromáždění prakticky ve většině sešli členové Klubu volných novinářů, mluvilo se z větší části o problémech tohoto klubu, již rok se potácejícího mezi ustavením a opětným rozpadem.

   Já jsem upozornil na to, že informace o předvolebních shromážděních  pro pražské novináře, které se objevily na webu Syndikátu z neznámých důvodů z onoho článku zmizely.
 

Data zůstala pouze v rozpisu akcí presscentra Syndikátu:

 

   Pan Punčochář se podivil, řekl, že o tom nic neví a že všichni členové Syndikátu dostali věstník Mediažurnál, kde se o těchto shromážděních mohli dozvědět. Řekl, že malá účast na předvolebním shromáždění jen svědčí o malém zájmu členů o tyto shromáždění.

   V souvislosti s tím bych chtěl dodat, že v této chvíli, kdy píšu tento článek (22.dubna 2007), je to už asi tři týdny, kdy dubnové číslo Mediažurnálu vyšlo. Na webové stránce Syndikátu ČR však o tom není zmínky.

 

Poslední číslo ke stažení je listopadové. I ono listopadové číslo se na webu Syndikátu objevilo až v únoru 2007.

klikni - 2.část
Komentáře
[1]23.04.07 19:37:06mluvka Tomáš
Prosím laskavého čtenáře, který první zjistí prokliknutím na webovou stránku Syndikátu novinářů, že chybějící údaje v článku o přípravě valné hromady SN ČR, které se týkají konání pražských volebních schůzí, byly doplněny,aby to poznamenal v komentáři k této první části článku, aby bylo patrno, kdy byla náprava zjednána. Děkuji. autor článku

Žádné komentáře:

Okomentovat