13. 12. 2005

Utuží rodinu, když homosexuálové nebudou moci registrovat partnerství?

13.12.2005 23:32 - 03. Lidé -trvalý odkaz

Utuží rodinu, když homosexuálové nebudou moci registrovat partnerství?



     V dnešním Radiofóru, pořadu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál diskutovali nad zákonem o registrovaném partnerství poslankyně za Unii svobody Táňa Fišerová a poslanec  za KDU-ČSL Josef Janeček. Paní Fišerová podporuje tento zákon, pan Janeček je proti němu.

   Již několikrát jsem slyšel vystupovat jiného poslance KDU-ČSL, tuším, že se jmenuje Karas a jeho názory my připadaly nejen konzervativní, ale přímo několik století zkostnatělé.

   Názory pana Janečka na registrované partnerství a hlavně jeho argumenty mi vůbec nepřipadaly hloupé, byť je pro zamítnutí citovaného zákona považuji trochu za irelevantní. Pan Janeček tvrdil, že je potřeba hlavně podpořit rodinu. Poukázal, že účel manželství byl dříve naplněn hlavně založením rodiny, zplození dětí a jejich výchova v přirozeném prostředí, se vzorem otce a matky a nezabýval se tolik momentálním vztahem mezi rodiči.

   Diskuze s posluchači se rozvinula hlavně na téma, že pokud by zákon o registrovaném partnerství prošel, nebyla by v něm zakotvena možnost adopce. Otázka jednoho posluchače byla, zdali je lépe vychováváno dítě žijící v domácnosti pouze s matkou, která však často střídá partnery, nebo zda by nebyla lepší výchova se dvěma homosexuály žijícím v harmonickém vztahu. Jiný posluchač vyslovil názor, že kdyby bylo možné už v mládí zjistit, zda má dítě homosexuální orientaci, bylo by možné takové děti svěřit do péče homosexuálů, zatímco heterosexuální děti nikoli.

   Poslanec Janeček argumentoval tím, že zákon by měl především podporovat přirozený stav, což je heterosexuální rodina. Řekl, že úředník, který naplňuje ustanovení zákona, těžko může zjišťovat, zda lidé stejného pohlaví se mají skutečně rádi, nebo by jim šlo pouze o výhody, které by zákon umožňoval.

   Ačkoli mě by zákon o registrovaném partnerství nikterak nevadil a myslím, že by bylo lépe, kdyby leckteré dítě bylo vychováváno v homosexuální rodině než v dětském domově nebo u pravého rodiče, který často střídá partnery, v jednom bych s poslancem Janečkem souhlasil. Vážnost rodiny v české společnosti stále klesá. Podle mého názoru se však její vážnost nedá zvýšit zákonem. Je to problém celospolečenské morálky a ta se nedá nadiktovat zákonem. Morálku člověk získává v domácím i školním prostředí,  dnes i sledováním televize, rádií, tisku a internetu. Pokud děti nebudou ve škole vychovávány k úctě v rodině a doma neuvidí příklad dobrých vztahů, žádný zákon to nenapraví.

   Nedávno jsem viděl pořad o Miloslavu Šimkovi. Zpěvák Pavel Bobek tam povídal, že se mu nelíbil Šimkův tvrdý a nevybíravý humor po roce 1989 a že mu to i řekl. Šimek mu na to odvětil: "Ale lidé to chtějí vidět." Pokud se média, ale i každý z nás bude řídit jen tím, že jeho okolí se přizpůsobuje tomu, co "lidé chtějí, co je in", vytratí se potupně jakékoli kladné životní vzory, které zvláště děti a dospívající mládež potřebují. Protože neuvidí-li kladné vzory a nebudou mít srovnání, jistojistě si vezmou příklad z těch negativních vzorů. Manažeři médií by neměli stále zkoušet, kam až je zákon pustí, ale měli by mít i vlastní etické zásady. Určité věci by prostě nevysílali a jiné ano  a to podle vlastního etického kodexu.  Svého kodexu, který není nikým přikázán, je dobrovolný, a proto by šel hůře obejít. a pak by ani problém registrace homosexuálních partnerů nebyl problémem.

Komentáře
[1]14.12.05 20:30:14binarniladin - www
Nejvíc mě fascinuje jakýsi nevyslovený (a ono možná i vyslovený) přepoklad odpůrců tohoto zákona, že homosexualita je zřejmě natolik přitažlivá , lepší a zábavnější než heterosexualita , že tudíž v okamžiku kdy jen malinko povolí homosexualitě otěže, rázem jí všichni neodvolatelně propadnem. Že celý ten zákon má vliv jen na kvalitu života daňových poplatníků (shodou okolností menšinové sexuální orientace) a nikoliv na jejich počet, zdá se odpůrcům dojít ani nechce.
[2]15.12.05 11:55:54nadabozkova
A kdo jsou hlavní odpůrcové?No přece ti svatí chocholatí.Hodně kněží má děti levobočky.Tak falešnou církev,jako je tato,to by pohledal
[3]17.12.05 15:29:37Repose - www - 
Moc hezky napsané. Já mám z toho dojem, že ani jedna strana z taktických důvodů neříká co si opravdu myslí a celou pravdu. Odpůrci KDU-ČSL si v souladu s náboženským fundamentalismem myslí, že homosexualita je zvrácenost ale s ohledem na politickou korektnost se to bojí říct naplno a bojí se, že toto je jen první krok a časem dojde k úplnému zrovnoprávnění těchto svzaků s právním postavením rodiny. Příznivcům v podstatě jde o rovnoprávnost a aby homosexuálové nebyly občany druhé kategorie co se musí skrývat a cestu vidí v zákonné úpravě, a také dobře vědí, že když se jednou nastoupí tato cesta, tak jako i jinde, časem dojde k přibývání práv až dojde k zrovnoprávnění s rodinnou. Takže postoj je víc než racionálními úvahami formován ideologickým přístupem a viděním světa: náboženským kontra občanským, dogmata kontra občanské svobody a lidská práva. Argumenty které se pobětšinou používají jsou jen zástupné a často i demagogické. Hlubší filosofický či etický či sociologický rozbor chybí.
[4]17.12.05 15:34:16Repose - www
re na binarniladin: takto homosexualitu jako infekční nemoc líčil i ministr zemědělství ing. Jan Mládek CSc v rozpravě k témuž loni v červnu, když mluvil o nakažlivosti homosexuality, což se prý prokázalo na jejím šíření v chlapeckých internátech ve Velké Británii....

Žádné komentáře:

Okomentovat