24. 8. 2006

Tři členové ODS: Pryč od Paroubka, chceme sjezd? - 2.část

24.08.2006 13:32 - 06. Politika -trvalý odkaz

Tři členové ODS: Pryč od Paroubka, chceme sjezd? - 2.část


Jiří Paroubek se rázně dokázal zastat své manželky, o které se v jisté době vyskytly posměšné články. V loni se chystal na dovolenou na jachtě  s jakýmsi přítelem. Média tohoto člověka podezřívaly ze spolupráce s bývalou StB a Paroubek tuto dovolenou zrušil, aby nedat médiím motiv k dalším spekulacím.

   Při včerejším vyjednávání dokonce Paroubek přesvědčil Topolánka o nutnosti rozhovoru mezi čtyřma očima, což Topolánek ještě den před tím odmítal. Teprve později se připojily vyjednávací týmy. Nevím, jak takové vyjednávání mezi čtyřma očima v politice vypadalo, zda byli v místnosti opravdu přítomni jen oni dva nebo jen další vyjednavači nevstupovali do jejich rozhovoru. Pokud opravdu Topolánek přistoupil v této fázi na rozhovor mezi čtyřma očima v tom pravém slova smyslu, pak myslím, že to byla chyba. Česká televize uvedla, že stále ještě existuje možnost, že Topolánkova vláda důvěru nedostane a že  Paroubek by mohl mít druhou šanci sestavit vládu. Ministr financí Bohuslav Sobotka k tomu ve včerejším pořadu Události, komentáře  řekl:„Paroubek je lepší vyjednavač než Topolánek a pokud bude pověřen sestavením vlády, pak si myslím, že má větší šanci na úspěch.“

   V této větě má podle mne Sobotka stoprocentně pravdu.  Na druhé straně si myslím, že by někdo z ČSSD mohl důvěru Topolánkově vládě dát, pokud by hlasování bylo opravdu tajné. A to myslím, že nebude. Pokud se Topolánkovi nepodaří získat důvěru vlády, doufám, že se celá členská základna ODS nad jeho schopnostmi zamyslí a zvolí si do čela někoho jiného. Pokud vláda získá důvěru, uvidíme během dvou let, co dokáže a nakolik se bude pohybovat v područí ČSSD.


Dodatek, téhož dne v 16,15 hod.:
   Po napsání  článku jsem slyšel ve zprávách Českého rozhlasu, že Jiří Paroubek ukončil jednání s ODS a nabídl KDU-ČSL jednání o společné menšinové vládě. Podle serveru Tiscali.cz  „Kalousek připustil, že by menšinová vláda mohla vzniknout i díky toleranci komunistů, a označil to ze své strany za velký ústupek, který ho netěší. Na druhou stranu ale trvá na tom, že Česká republika se musí vrátit k "čistému poměrnému" volebnímu systému.“
  
   Situace se tím stává méně přehlednou. Lidovci už s ČSSD ve vládě byli, tak si spolupráci s ní jistě dokážou představit. Pokud budou komunisté chytří a nebudou si klást pro projevení důvěry vládě žádné nebo minimální podmínky, měla by tato vláda lepší šanci na vznik. Píšu na vznik, nikoli na fungování, protože průchodnost jejích zákonů parlamentem by byla velmi závislá na komunistech.

   Přesto si myslím, že by Mirek Topolánek, který byl už pověřen prezidentem k sestavení vlády, měl tuto vládu sestavit a před Parlament s ní předstoupit. Teprve v té chvíli může dojít na lámání chleba. Jestli to Topolánek neudělá, měl by to být zcela zásadní signál k úvaze pro členskou základnu ODS, koho chce mít ve svém čele.

Komentáře
[1]25.08.06 10:07:23Petacchi - www - 
Sám nedokážu posoudit jakou vinnu přičítat panu Topolánkovi. Sám už se v posledních dnech nějak přestávám orientovat v politice. Vždyť předevčímem ve zprávách říkali, že Paroubek navrhoval změnu volebního systému, který měl zvýhodnit větší strany a naopak Topolánek to odmítl. Další den Kalousek tvrdí, že ODS chtěla malé strany znevýhodnit a proto se obrátili s jednáním na ČSSD. Chápete to? Já tedy ne. Nejdříve jsem si myslel, že jsem se asi přeslechl, ale pak jsem slyšel stejné myšlenky od poslanců ODS. Takže už jsem naprosto zmatený :-) Co se týče pana Topolánka, musím uznat, že Paroubek si vede s jeho "agresivním stylem" mnohem lépe. Jestli Topolánek nedokáže sestavit vládu a ve vládě bude zase ČSSD a co hůř ještě skoro komunisté... pak by měl Topolánek opravdu odstoupit z vedení strany.

Žádné komentáře:

Okomentovat