24. 8. 2006

Tři členové ODS: Pryč od Paroubka, chceme sjezd? - 1.část

24.08.2006 13:23 - 06. Politika -trvalý odkaz

Tři členové ODS: Pryč od Paroubka, chceme sjezd? - 1.část

(nemělo by lam být: Pryč od Topolánka, chceme sjezd?)

    Otazník jsem si přidal, ale jinak je to nadpis článku, který otiskla dnešní Mladá fronta DNES.

   Řekl bych, že tři členové ODS přicházejí velmi dlouho s křížkem po funuse.
Už před volbami řekl Jiří Paroubek v televizi: Pan Topolánek nám jako předseda ODS vyhovuje. Věděl, co říká. Uvědomil si svou převahu nad Mirkem Topolánkem ve schopnosti vyjednávat a dotlačit ho tam, kam sám potřebuje. Možná, že s jiným partnerem by mu to nevyšlo, ale s Topolánkem ano. To jsem poznal snadno i já. V článku Paroubek - Topolánek: televizní podívaná 28.5.2006 jsem napsal: ODS možná doplatí na to, že si Topolánka postavila do svého čela.

   A už je to tady! Jenže jak to, že to politický protivník pan Paroubek poznal už před volbami, zatímco spolupracovníci pana Topolánka to začínají poznávat až dva a půl měsíce po volbách?  A ještě poukazují na to, že Topolánek by neměl podléhat Paroubkově nátlaku! Vinu vidí v Paroubkových schopnostech dosáhnout svého, zatímco Topolánkovu neschopnost dotlačit situaci k bodu, kde by mohl sestavit vládu, přehlížejí.  Podle mého názoru zdaleka ještě není jisté, zda-li navržená Topolánkova vláda (v této chvíli není pochyb o tom, že skutečně vznikne), dostane důvěru Parlamentu. Z Topolánka tak čiší touha „mít možnost vládnout“, že se v této chvíli pomalu stává loutkou v rukou Jiřího Paroubka.

   Topolánka náhle stíhají i další nevhodně „načasované“ aféry z jeho soukromého života. Na veřejnost vybublat jeho utajovaný poměr s poslankyní Lucií Talmanovouchystaný rozvod s manželkou Pavlou i kandidatura manželky Pavly do Senátu za jinou politickou stranu, která je vlastně konkurencí  ODS (i když nepatrnou)  na pravé části politického spektra. Topolánek se do svých soukromých problémů začíná zamotávat podobně, jako se to stalo bývalému předsedovi vlády Grossovi. Na rozdíl od Grosse tyto pro Topolánka nevhodné okolnosti vybublaly na světlo právě ve chvíli, kdy se mu nedaří dokázat, že je šéf nejsilnější politické strany.  Patrně přípravu na povolební období z dlouhodobého hlediska velmi podcenil. Zatímco Paroubek využil vloni možnosti nepřehledné situace v ČSSD a z celkem neznámého politika se stal předsedou vlády a později i předsedou nejsilnější vládní strany, Topolánek si hověl v ústraní všedních dnů a nebylo na něj vidět.

   Však také Paroubek zažertoval na jeho účet ve vzájemné televizní debatě České televize 19. února,  kdy mu na úvod pořadu řekl.: Jinak jsem rád, že pana Topolánka vidím. Už jsem se bál, že se neuvidíme. Minulý týden ho tři noviny hledaly, tak já doufám, že už se budeme vídat teďka častěji.
   Topolánek tehdy řekl, jak on se na takovouto debatu připravuje: Já se na takovýto televizní duel připravuji velmi důsledně. Spíš pracují ty týmy kolem mně.
Možná týmy za pana Topolánka pracovaly, ale pan Topolánek už méně. Tehdy byla jistě nejvhodnější doba, kdy si Topolánek měl získat podporu své manželky nebo urovnat své zázemí tak, aby mu nezhoršovalo situaci nejen v období, kdy sestavuje vládu, ale především v období výkonu premiérské funkce, kdy každý plně vytížený politik dobré soukromé zázemí potřebuje. Jiří Paroubek se rázně dokázal zastat své manželky, o které se v jisté době vyskytly posměšné články. V loni se chystal na dovolenou na jachtě  s jakýmsi přítelem. Média tohoto člověka podezřívaly ze spolupráce s bývalou StB a Paroubek tuto dovolenou zrušil, aby nedat médiím motiv k dalším spekulacím.

klikni - 2.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat