6. 12. 2006

Těžký rozjezd Klubu volných novinářů SN ČR - 4.část

06.12.2006 19:35 - 09. Klub volných novinářů -trvalý odkaz

Těžký rozjezd Klubu volných novinářů SN ČR - 4.část


Dodatek 6.prosince 2006:

    Dnes mi přišel domů časopis Syndikátu novinářů Mediažurnál.

   Jsem zklamán.

    Měla tam být výzva volným novinářům, aby se ozvali. Je tam však jakási úřední témeř odpuzující a nic neříkající zpráva. Výzva měla přilákat volné novináře, aby se ozvali. Většina jich patrně nemá internet, tak Mediažurnál je hlavní šance, jak je oslovit. Patrně pan předseda Chrastina a paní místopředsedkyně  Šamajová odevzdali text výzvy pozdě nebo vůbec. Anebo kdosi z redakce text vyhodil a dal tam jiný. Každopádně tímto sdělením se činnost Klubu volných novinářů nikterak nepodpoří. Do dalšího čísla je neurčitě daleko.


Uvítám komentáře k tomuto i ostatním článkům v kategorii Klub volných novinářů. Zvláště od členů Syndikátu ČR, nejlépe od takových členů, kteří jsou buď na volné noze nebo alespoň nejsou členy velkých redakčních kolektivů.  Po zprovoznění stránky Klubu volných novinářů bude diskuze přenesena tam.
Komentáře
[1]25.02.07 21:26:40František Kostlán - www - 
1. část. - Ahoj Tomáši, upozrňuji, že nejsem členem SN ČR, ale jde o zajímavou tématiku. Zatím jen stručně, vše jsem pročetl a mám z toho tento dojem: Je vždy dobré, když se někdo pokouší dát lidi dohrimady. Takový "společenský kvas" je sympatický. Uniká mi však smysl založení KVN - co jste si k tomu řekli? Proč by právě volní novináři měli mít svůj klub? Trochu mi to připadá jako taková partyzánská akce: napřed něco založíme, pak se už něco najde. Vždyť třeba diskuse o rozdílech v práci volného novináře a člena redakce (a podobná diskuse, přednášky či semináře) lze jistě uspořádat i bez takového klubu. Obzvlášť když na to pro KVN (a zřejmě ani pro jiné) nemá SN dost peněz. Tím to nechci celé shodit, jen mi není jasný důvod vzniku KVN. Mýslím si také, že kdyby byl o vznik takového klubu opravdový zájem, neměli byste tolik potíží s jeho vznikem, včetně webu. protože byste měli víc členů ochotných se tomu věnovat.
[2]25.02.07 21:37:03František Kostlán - www - 
2. část. - Mělo by to asi probíhat opačně: Napřed zjistit, jaký je zájem - samozřejmě na základě jasně deklarované představy o činnosti klubu, potom pozvat všechny zájemce, ustavit klub a teprve potom se domlouvat se SN o účasti. Myslím, že Radko Kubičko projevil dost trpělivosti vzhledem k tomu jakým způsobem KVN začal svoji (ne)činnost. A přeci jen něco jiného je, když s vedením SN jednají zástupci 500 členů sdržených v klubu než tři čtyři aktivní členové KVN, kteří nemají žádné zázemí. - Také se ovšem ptám, kdo jsou ti volní novináři. Dost mě překvapilo, že dnes "může existovat" (pracovně) novinář na vloné noze, který neumí zacházet s počítačem, nemá počítač k dispozici či nemá přístup k internetu. Při dnešní rychlosti toku informací jde minimálně o velmi těžko překonatelný pracovní handicap. (Může samozřejmě jít také o chudé a starší lidi, kteří nemají finanční či jiné možnosti a sílu se učit složitým věcem. O těchto lidech nehovořím.) Měj se hezky

Žádné komentáře:

Okomentovat