10. 8. 2006

Střípky léta 2006 - 3.část

10.08.2006 00:24 - 02. Deník -trvalý odkaz

Střípky léta 2006 - 3.část


    Dnes bylo krásné počasí.  K večeru jsem si vyšel na procházku a vyřízení nutných záležitostí.  Nedaleko jsem potkal souseda, místního veterináře. Znám ho dlouho. Pracoval jsem s ním před více než dvaceti lety v jednom podniku. Tehdy to byl mladý, děvčaty vyhledávaný jinoch. Dnes už jinoch není, ale kupodivu děvčaty je vyhledávaný stále. Kromě toho, že ošetřuje zvířecí miláčky, věnuje se sokolničení. Když vyjde se sokolem na ruce na procházku, vzbuzuje  na Vinohradech zájem dětí i dospělých. Představil mi svůj nový přírůstek. V Praze sokoly samozřejmě nepouští, ale chodí s nimi každý den na procházku, aby si zvykali na ruch ulice.


   Nazpět jsem šel pomalu Vinohradskou ulicí a koukal, co je nového. Kino Bio Illusion, kam jsem jako dítě chodil na prvorepublikové filmy se opět zmátořilo. Tedy za mého ranného dětství se jmenovalo kino Bystrica a bylo v paláci Maceška, který patřil zámožnému prvorepublikovému uzenáři (za mého socialistického dětství už nikoli). Kino pro pamětníky se z něj stalo, když jsem chodil do sedmé nebo osmé třídy. Když jsem byl na střední škole, jedno léto uváděli každý týden jeden film s Oldřichem Novým. Vedoucí kina byla tehdy herečka Zita Kabátová, také už paní v letech. Několikrát jsem to léto zažil, že paní Kabátová vystoupila  před promítáním a řekla, že na představení se přišel podívat i pan Nový. Reflektor na něj zamířil a diváci mu zatleskali. Avšak diváci zatleskali i po skončení filmu. Bylo to nezvyklé, ale velmi milé. Pan Nový se opět uklonil, jako by hrál naživo. Byl to už velmi starý pán, který už byl socialismem zapomenut. Po roce 1989, když se rozpadla Ústřední půjčovna filmů, Bio Illusion jen těžce přežívalo. Aby úplně neskončilo, zachránila ho Česká televize, která se v něm rozhodla promítat celovečerní filmy, které sama produkovala. Ale patrně ani ČT to finančně neutáhla.  Vloni bylo Bio Illusion uzavřeno.

   Když jsem šel dnes okolo, kino mělo nový štít. 
 

Je opět v provozu a to nejen jako kino, ale také jako divadlo.
 

Herec Pavel Trávníček sem přestěhoval své divadlo Skelet. 


Tak snad tato starobylá prostora nezahyne. V divadle jsem už nebyl snad 10 let. Z obleků jsem vyrostl do šířky. Musím si koupit nějaký nový a možná se vydám na podzim do divadla. Bude-li s kým. Do divadla sám chodím nerad. Do kina je mi to jedno. Možná, že nejprve obhlédnu kino a pak divadlo.

klikni - 4.část
Komentáře
[1]10.08.06 01:13:09Point*
Filmy pro pametniky (ceske) mam rad, stejne tak jako ty stare herce. V USA mam pametnicky kanal, ale jen amer. zanr, coz neni ono.Kovbojky a ameriku 20let zrovna dvakrat nemusim, ale chapu ze je to jejich historie a proto ji pousteji. Obcas tam cumim na grotesky, protoze je spousta tech, ktere se zrekonstruovaly a nebyly drive k videni... Existuje i servr ruskych filmu a tam se da take vybrat, z obrovske nabidky za par $. Bohuzel ceske veci zde nikdo neprodava a ceske servery neumi platby creditni kartou ze zahranici ...no jejich problem,vydelaji mene.

Žádné komentáře:

Okomentovat