1. 1. 2006

Střípky konce roku 2005

01.01.2006 01:33 - 02. Deník -trvalý odkaz

Střípky konce roku 2005


   Pražské Dopravní podniky přišly na to, jak usnadnit život bezdomovcům. Uvažují o tom, že zvýší noční jízdné na 40 Kč. Má to zamezit cestování bezdomovců v nočních tramvajích.  Bezdomovci totiž často jezdí z konečné na konečnou, aby se tak v mrazivých nočních hodinách aspoň chvíli ohřáli.           

   Česká vláda chce získat finanční příspěvek z Evropské unie na opravu chátrajících panelových sídlišť. Vláda si představuje, že na sídlištích by i nadále měly zůstat bydlet všechny příjmové  kategorie obyvatel -  bohatí, středně situovaní i chudí. Vláda nechce, aby se  ze sídlišť staly chudinské satelitní čtvrti a slamy, jako tomu je v mnohých vyspělých demokratických zemích.

   Policie vydala zatykač na dalšího rychle zbohatlého podnikatele Tomáše Pitra.  Zatykač byl vydán 23.prosince, po podnikateli pátrá i Interpol. Podnikatel je na dovolené v Rakousku a čile komunikuje telefonicky s médii, jeho hlas je skoro každý den slyšet v některé české televizní zpravodajské relaci . Z těchto relací jsem pochopil, že Pitr se dozvěděl už 19.prosince, že na něj bude zatykač vydán a v klidu odjel na několik měsíců předem zaplacenou dovolenou. Zatímco policie po něm PÁTRÁ, Pitr zcela veřejně přemítá o tom, zda se má vrátit do České republiky. Návrat prý plánoval na 2. ledna, nyní ho zváží. "Netuším, co se to děje za zvůli, zaktivuji právníky a zvážím, co dál," řekl. Policie mezitím požádala při pátrání po podnikateli o pomoc i veřejnost."Tomáš Pitr je 175 až 180 centimetrů vysoký, střední postavy. Má modré oči a krátce střižené rovné hnědé vlasy. Na adrese svého trvalého bydliště se jmenovaný nezdržuje a místo jeho současného pobytu není známo," uvádí se v policejní zprávě. Veškeré informace o Pitrovi může veřejnost sdělit na lince 158.

   Hitem konce roku se stala kniha jiného uprchlého podnikatele, Radovana Krejčíře, ve které prý líčí, jak půjčil vládní straně ČSSD 60 milionů korun. Krejčíř také poměrně čile komunikuje s médii, zatímco policie po něm pátrá v zahraničí.

   30.prosince jsem poslouchal na Radiožurnálu pořad "Nad věcí", kde byl hostem bývalý ministr vnitra JUDr. Tomáš Sokol. Sokol se nyní často ujímá obhajoby sporných, ale dobře situovaných lidí, jakým je například výše zmíněný Radovan Krejčíř. Nad některými odpověďmi dr. Sokola jsem se musel usmát, protože byly lišácké a právnicky nic neříkající. Nějaký posluchač se ptal na jeho názor na soud s bývalým disidentem a pracovníkem BIS Hučínem. Sokol odpověděl právnicky - neviděl jsem spis, nemohu se k tomu vyjádřit. S jednou jeho odpovědí bych však docela souhlasil. Posluchač se ho ptal na to, proč se v Česku z různých kriminálníků dělají mediální hvězdy. Sokol odpověděl, že by se posluchač musel zeptat novinářů, kteří takto píší či vydavatelů a vlastníků médií. Řekl, že si myslí, že některé kauzy by si ani takovou mediální pozornost nezasloužily, ale že novináři o nich píší, protože patrně nemají o čem psát.

   Na Regině Praha jsem poslouchal pořad "Pochoutky", kde byl hostem Marek Eben. Kupodivu nepředával posluchačům žádný recept, jak je zvykem v tomto pořadu, ale spíš byl pohoštěn pokrmy, které připravili stálí průvodci pořadem. Vypadalo to, že opravdu jí. Tak jsem přemýšlel, zda-li to je příjemné, chodit do takových pořadů, najíst se a ještě dostat honorář. I když zrovna mně by paní Konvalinková neuctila placičkami ze zelí zvanými zelňáky, protože jsem na zelí alergický.

   Zaslechl jsem v nějakém komentáři, že už 500 000 lidí má stálé připojení k internetu. Z mého okolí, ačkoli jsem z Prahy, ho pořád mnoho lidí nemá a ti, co ho mají, ti ho patrně příliš nevyužívají. Je to něco podobného, jako mnozí staří lidé využívají mobil. Zapínají ho, jen když si myslí, že ho potřebují. Slyšel jsem i ve zprávách, že od ledna mají obecní úřady vyvěšovat úřední desky na internetu. Začne platit jakýsi nový zákon, ale mnohé obce na něj nejsou připraveny ani technicky, ani proškolením personálu. Zástupci pražského Magistrátu sdělili, že sice jejich personál je proškolen, ale že i tak aplikace nových předpisů že bude rozsahem práce pro ně obtížná. Ale 500000 lidí na připojení k internetu mi připadá pořád málo. Je to jen 5% obyvatelstva. To mobilních telefonů má být v ČR v příštím roce 112 na 100 obyvatel.  Tomu už říkám pokrytí!
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat