15. 4. 2007

Současná léková politika tématem dne Českého rozhlasu 2 - Praha - 2.část

15.04.2007 12:17 - 06. Politika -trvalý odkaz

Současná léková politika tématem dne Českého rozhlasu 2 - Praha - 2.část

novinka - jak zjistit cenu léku a doplatek

Dodatek 15.dubna 2007:

     Podrobněji se téma lékové politiky rozebíralo v pořadu „Káva o čtvrté“.  V době jeho vysílání jsem nemohl být u přijímače. Výhodou současného pokroku techniky je, že jsem si ho mohl poslechnout až v sobotu, tedy o dva dny později z rozhlasového zvukového archivu.

   Redaktor Tomáš Procházka si pozval dva odborníky na novou úhradovou lékovou vyhlášku.  Ministerstvo zdravotnictví zastupoval Dr. Pavel Šroub, ředitel odboru farmacie. Lékárenskou komoru zastupoval její prezident Dr. Lubomír Chudoba. Pan Chudoba řekl,  že lékárníci se tentokrát proti vyhlášce nebouřili, protože je ministerstvo více zapojilo do přípravy vyhlášky. Upozornil však na to, že vyhláška byla opět zveřejněna na poslední chvíli.

   Na rozdíl od řady jiných diskuzí pořadu „Káva o čtvrté“ byla tato diskuze poměrně věcná. Pan moderátor Procházka  pustil modifikaci výroku paní exministryně Součkové, o němž jsem psal výše. Avšak oba diskutéři poměrně srozumitelně odpovídali i na dotazy posluchačů. Nemá smysl, abych opisoval to, co si můžete poslechnout v tomto pořadu. Za nejdůležitější informaci celého pořadu pak považuji to, že Ministerstvo zdravotnictví založilo informační internetovou stránku, na které si zájemce může najít cenu léku, úhradu pojišťovny a doplatek lékukterý si musí zaplatit sám. Dále si může zájemce přečíst příbalovou informaci k léčivu a dokonce zjistit i léky se stejnou či  podobnou účinnou látkou. Myslím, že tento krok je velmi chvályhodný. Pokud se má léky šetřit, je v každém případě dobré, když pacient zjistí původní léku i to, jakou část z ní hradí zdravotní pojišťovna.  I já jsem se hned podíval na léky, které užívám. Zjistil jsem, že  doplatek za lék který užívám na svou oční chorobu se zvýšil o několik set procent a že místo několika desítek korun budu doplácet několik set.

    Souhlasím však s tím, že vyšší úhradu budou mít do budoucna velmi drahé léky, na nichž opravdu závisí život člověka a které by si vážně nemocní pacienti nemohli dovolit.

   V telefonátech se objevil zajímavý příspěvek posluchače z německého Frankfurtu, který vylíčil poplatky za návštěvu u lékaře a za poplatky za recept v Německu.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat