14. 7. 2005

Socialistická schizofrenie

14.07.2005 06:15 - 06. Politika -trvalý odkaz

Socialistická schizofrenie


   V horké noci jsem nemohl dospat. Probudil jsem se před pátou hodinnou ranní. V rádiu Olympic jako každou noc ještě přehrávali desítky let staré scénky. Úryvek z jedné Besídky zvláštní školy Šimka a Grossmana. "Dnešní představení bude vedeno ještě převážně v českém jazyce", povídá Grossman. Publikum se zasmálo. Byla to narážka na vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Scénka stará víc než 35 let. Po té době už se tento výrok stává opět pomalu aktuální. Ruštinu je dnes na ulicích slyšet častěji než v roce 1969.

   Dálkovým ovladačem jsem přeladil rádio. Na několika jiných stanicích hráli "hezky česky" hity šedesátých a sedmdesátých let dvacátého století.  Písničky, které se tehdy pro svůj lidský náboj nemohly téměř hrát, se dnes stávají nudnými odrhovačkami, jako tehdy duety Simonová - Chladil se svými neškodnými texty o lásce. Jakoby se čas zastavil, jako bychom nebyli už o třicet let dále.

   V pět hodin zprávy. Ministři vnitra Evropské unie se včera dohodli, že mobilní operátoři budou muset archivovat všechna telefonická spojení a zprávy SMS.  Několik měsíců až jeden rok, vzhledem k vyšetřování teroristických útoků. Mobilní telefony bývají používány jako rozbuška a teroristi se jimi domlouvají. Aby to mohlo být účinné, vidím po čase nutnost zrušení anonymních SIM karet a zavedení pouze telefonů na jméno. Jestlipak by se sledování všech obyvatel Evropy nemohlo nějak zvrtnout? Zdokonalováním techniky už by nebylo zapotřebí takové množství udavačů jako za socialismu. Možná, že se naplní slova bývalého českého policejního prezidenta, který nedávno řekl: "Kdo neprovedl nic nezákonného, nemusí mít obavy z toho, že bude odposloucháván."

   Zanedlouho se na TV Nova objeví světově populární reality show "Big Brother", založená na principu být neustále pod kontrolou. Je otázkou, zda jednou všichni obyvatelé Evropské unie a Spojených států amerických nebudou herci takové reality show. Zatím je totiž základní myšlenkou boje proti terorismu to, že terorismus povstal z myšlenkově jiné životní filozofie, nad kterou ta naše musí vyhrát. Velmi dobře se pamatuji, jak jsem se ve na všech stupních škol učil, že komunismus je jediný VĚDECKÝ světový názor a proto je jen otázkou času, kdy socialistický systém vyhraje nad kapitalistickým.  Nakonec se socialistický systém sám zhroutil.

   Doufejme, že tato socialistická schizofrenie se v jiné podobě nebude v Evropě či Americe opakovat, že už nikdo nebude centrálně určovat ten jediný správný životní názor.
Komentáře
[1]14.07.05 17:17:26Petacchi - www - 
Zvláštní představa do budoucna je očipování veškerého obyvatelstva. Je to zajímavá úvaha. Nemuseli by být doklady, všechny údaje o sobě bychom měli v čipu umístěném v zápěstí. Odpadlo by to nepříjemné vyřizování nových dokladů na úřadech při ztrátě, poškození nebo ukradení. Zase je otázkou nakolik by toto očipování bylo zneužitelné. Pavel
[2]14.07.05 18:12:27mluvka Tomáš
Všechno se dá zneužít, milý příteli.
[3]19.07.05 13:33:18furmanek - 
Krasne je podobenstvi o rustine. Mam pocit, ze je ji jeste vice nez kdysi, protoze tehdy byla zalezla v lesich. Mozna jsme povidku poslouchli spolu, ale mne asociace s dneskem nenapadla. F.
[4]28.07.05 10:47:42Kosik
"Ti, kdo se vzdají své svobody ve jménu větąí bezpečnosti, nakonec nebudou mít ani jedno, ani druhé" B.Franklin.

Žádné komentáře:

Okomentovat