23. 10. 2005

Slovní souboj Paroubek - Topolánek

23.10.2005 13:56 - 06. Politika -trvalý odkaz

Slovní souboj Paroubek - Topolánek

Sedmička 23.10.2005 na Nově

   Po delší době jsem sledoval diskusní pořad Sedmička na Nově. Zmocnil se mi nepříjemný pocit. Myslím, že Paroubek byl jasně lepší, i když sympatie diváků získal s 64 %  Mirek Topolánek. Je vidět, že Paroubek se snaží o určitá řešení, neplácá se bezmocně v premiérském křesle jako jeho předchůdci Špidla a Gross. Druhá věc je, zda já s těmito řešeními souhlasím. Mirek Topolánek, bohužel, nepřišel s žádnými protiargumenty. Jeho ironický úsměv a dokonce hlasitý smích na všechno, co Paroubek řekl, nepokládám za dobré znamení. Označení MUDr. Ratha, kterého Paroubek navrhl na funkci ministra zdravotnictví, za psychopata, a to ještě v přímém televizním přenosu, nepovažuji za projev přílišné inteligence.

   Chtělo by se mi věřit, že si Topolánek schovává své trumfy na dobu po volbách, které ODS jistojistě vyhraje. Ale nevěřím, že nějaké trumfy má. Zdá se mi, že ODS pod Topolánkovým vedením upadá. ODS vytvořil Václav Klaus jako silnou stranu pod vedením silného muže. Vzdělaný, i když sebestředný Klaus na to měl. Mirek Topolánek mi však vzdělaný nepřipadá. Paroubek mi přijde daleko vzdělanější, i když nemusím s jeho názory souhlasit.  Nemyslím, že by Paroubkovi šlo tolik o udržení osobní moci jako jde Topolánkovi o získání moci.  O volbách si mezi nimi nevyberu. Paroubek je typ socialistického aparátníka a manažera, zvyklého řešit situaci direktivními příkazy, Topolánek je typ přestárlého mládežníka bez vlastních názorů, který i ve svém dospělém věku potřebuje vstřebávat myšlenky svého guru, protože sám na nic originálního nepřijde. Připomíná mi bývalé přestárlé předsedy SSM, jakými byli soudruzi Jenerál a Štěpán.

   Jenže dnes je jiná doba. Topolánek bude do voleb blokovat i to užitečné, co by Paroubek mohl ještě udělat a po volbách bude všechno stavět na hlavu a předělávat zákony na opačným směrem, ne jen proto, že by byly tak špatné, ale aby dokázal, že sociální demokracie vládla špatně.  

   Jedním s témat dnešní Sedmičky byla korupce. Ale Topolánek jakoby zapomněl, že republika začala být tunelována právě za vlády ODS.

   V době mobilních telefonů jsou lidé, aspoň ti mladší, denně zvyklí cosi rozhodovat pomocí zpráv SMS. Jenže tím buď někoho odstřelují nebo vynášejí na vrchol slávy. Podle mě  současné reality show a podobné pořady, kde se hlasuje o oblíbencích (a byla to i dnešní Sedmička), bude mít i dopad na volby do zastupitelských orgánů. Občané budou někoho odstřelovat a jiného posunovat do křesel podle emoční obliby a nikoli tak, že by uvažovali, že ten, koho zvolí, by měl pracovat pro jejich prospěch.

   Dnes je víc než jasné, že volby vyhraje buď ODS nebo ČSSD. V každém případě tam zůstanou lidé, kteří by tam neměli být. Nikdo nový se k lizu nedostane. Občané, tzv. mlčící většina budou dál nadávat na politiky a ne na sebě. Budou říkat - "můžou za to oni" a ani si neuvědomí že "mohu za to také já".

   Moje babička říkala: pán Bůh s námi a zlý pryč. A mně by se chtělo říci to samé, když pomyslím na blížící se parlamentní volby.
Komentáře
[1]23.10.05 15:46:56Lebeda
Mlcici vetsina, jestli to neni blba mnozina. Muzem jenom vyhrat. Bud to bude k necemu, nebo to bude horsi a lidi se snad konecne probudi..
[2]23.10.05 16:17:43Pavel Lintymer - 
Zcela náhodně jsem dospěl k tomuto komentáři dnešní sedmičky, s nímž v podstatě souhlasím. Klobouk dolů před rychlostí reakce. Konstatuji, že i já jsem chtěl podpořit premiéra, ačkoliv mi není zcela sympatický, ale televize NOVA šikovně ovlivňuje způsob hlasování. Zatímco způsob hlasování SMS byl na obrazovce několikrát a dosti dlouho, tak telefonní číslo pro telefonické volání se objevilo trochu delší chvilku až zhruba ve 45 minutě přenosu. Mnoho lidí, kteří by mohli vyjádřit svůj názor, tak prostě neměli vůbec šanci. Co se týče naprosté ubohosti, nekonkrétnosti, neslušnosti a trapnosti většiny našich současných politiků, je nepochopitelné, že je národ ještě snese a vůbec volí. Myslím, že privátní televize přispívají t. Národ si zvolil jako nejvýznamnější osobnost panovníka Karla IV. Kdyby se tento muž teoreticky vrátil na naši "politickou scénu", tak by myslím řeka Vltava nestačila pojmout naše tzv. elity.
[3]24.10.05 04:03:39Point*
Paroubek vnesl do politiky a diskuzi neco noveho. A sice otevrene hulvatstvi vandraka z ulice a lez.Jak je videt libi se to prostackum, ale i nekterym dalsim politikum. Sobotka,Rath,Skromach atd... Prevzali jeho retoriku, kdyz zjistili, ( jinak oni sami slabi diskuteri pravdy) ... ze jsou z Paroubkovych zvastu oponenti ponekud v soku. (Logicky kazdy normalni slusny clovek se nestaci divit) V soku by vsak mel byt i narod, (pokud neni rozumove negramotny) nebot je jiz zcela zrejme,ze jde pouze o plana gesta. Ten clovek nic pro stat n e u d e l a l, krome tlachani, silnych gest, toho, ze neustale meni sve nazory a rve z tribuny, aby nakonec vsechno bylo jinak...ODS bych se nebal, protoze pokud bude zvolena, bude pod takovym tvrdym tlakem naroda a drobnohledem srovnani, ze bude muset s timto statem neco pozitivniho udelat, ani kdyby nechtela....
[4]24.10.05 09:09:36mluvka Tomáš
Pointovi: myslím že český národ je rozumově negramotný. ODS by ses ty, Pointe nebál, protože žiješ daleko. Vůdci ODS jsou také Češi a Češi raději volí ty lidi rozumově negramotné, protože pak si z nich mohou dělat srandu. Podřezáváme si větev sami pod sebou.
[5]24.10.05 09:37:44mluvka Tomáš
Pavlu Lintymerovi: otázkou zůstává, zda národ za Karla IV. měl stejné charakteristiky, jako národ dnes.

Žádné komentáře:

Okomentovat