26. 8. 2006

Sevřené šiky - 2.část

26.08.2006 00:43 - 06. Politika -trvalý odkaz

Sevřené šiky - 2.část


  Profesor Cepl poukázal na to, že současní vůdci parlamentních politických stran vyžadují od svých poslanců stranickou disciplínu, případně poukazují na ty, kteří se řídili svým slibem a nikoli stranickými příkazy jako na vyvrhele. Slib poslance a senátora  stanoví ústava takto:

          
Článek 23
          

   Profesor Cepl upozornil na to, že zatím patrně poslanci nehlasují podle ústavního slibu, ale vytvářejí podle stranických příkazů sevřené šiky, kde ani jeden poslanec nesmí mít odlišný názor. Svoboda rozhodování poslanců je omezena. Profesor Cepl usoudil, že kdyby volba předsedy Poslanecké sněmovny a jmenování vlády probíhalo podle ústavy, patrně by nevadil ani současný sudý počet poslanců. Profesor Cepl usoudil, že absolutní stranická disciplína při hlasování a sevřené stranické šiky jsou pozůstatkem myšlení socialistické éry. Profesor Cepl řekl, že nedodržování ústavních principů vede ke snaze po každých volbách měnit ústavu podle momentální výhodnosti pro tu či onu stranu. Avšak stačilo by pouze podle ústavy postupovat a neobcházet ji.

   Je to zajímavé. Do této chvíle mi nenapadlo, že současná politická situace není způsobena výsledky voleb, ale tím, že si poslanci, vůdci  stran a snad ani prezident republiky nepřečetli ústavu nebo ji nerespektují.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat