26. 11. 2005

Regálné

26.11.2005 07:40 - 06. Politika -trvalý odkaz

Regálné

   Občas si myslím, že mě v určité oblasti života nemůže překvapit už nic. Vždycky se přesvědčím, že tomu tak ještě není.
   Ve včerejším pořadu "Události, komentáře" České televize jsem se dozvěděl, co je to regálné. (příspěvek možno přehrát kliknutím ZDE).

   Dodavatel nebo výrobce musí zaplatit supermarketovému řetězci za to, že supermarket uloží zboží do určitého regálu nebo musí složit peníze při první dodávce svého zboží do obchodu. Přestože pan Zdeněk Juračka, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR  a pan Jiří Schwarz, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické s tím ve zmíněném pořadu souhlasili, jde mi z toho hlava kolem. Pan Juračka se dokonce velmi nejapným způsobem vyhnul jakékoli konkrétní odpovědi.   Jan Veleba, předseda Agrární komory řekl, že řetězce tak od dodavatelů a výrobců vyberou ročně 20 miliard korun. Pan Schwarz řekl, že pokud se to dodavateli či výrobci nelíbí, může prodávat někde jinde, že si mohou výrobci založit jiné prodejny. Odpovědnost pan Schwarz svalil na stát, který tyto podmínky neošetřil v zákonech před vpuštěním zahraničních řetězců na český trh. Na připomínku redaktora, že tyto poplatky v zahraničí neexistují, odpověděl Schwarz, že tuto námitku nepovažuje za relevantní.
  
    Pan Juračka i pan Schwarz, kteří v pořadu vystupovali, podle mého názoru velmi stranili obchodním řetězcům místo českým výrobcům. Pokud situace půjde tímto směrem, začíná otevřená cesta k likvidaci českých výrobců. Myslím, že v této chvíli nejsou čeští výrobci schopni stavět sítě obchodů, které by mohly konkurovat řetězcům zahraničních supermarketů, protože to by vyžadovalo značné investice. Jsem přesvědčen i o tom, kdyby se čeští výrobci bránili tím, že by dočasně přestali dodávat zboží do zahraničních řetězců supermarketů, tyto řetězce by dokázaly dovážet levné (i když nekvalitní) potraviny ze zahraničí.

   Musí-li výrobci platit obchodním řetězcům, mohou pak obchodní řetězce určovat uměle nízké ceny pro zákazníky. Pokud by tomu tak nebylo, vyrovnaly by se ceny zahraničních obchodních řetězců a českých obchodníků. Budou-li čeští výrobci zničeni, bude to mít ten dopad na zákazníky, že nakonec ani nebudou mít peníze na nákupy, protože dřív nebo později ztratí z nedostatku pracovních příležitostí zaměstnání. Je smutné, že toto si neumí uvědomit děkan Národohospodářské fakulty VŠE pan docent Schwarz. Pokud mají takoví lidé jako pan Schwarz rozhodující slovo pro tvoření národohospodářské politiky,  pak je jasné, proč je v posledních šestnácti letech v české ekonomice takový zmatek.

   A co mlčící většina českých občanů? Patrně si bude hrát stále svou malou domů. Bude zatím i nadále chodit nakupovat do zahraničních řetězců (protože ona už dnes skoro ani jiná možnost, kam by chodili nakupovat) a až ztratí práci a nebudou mít za co nakupovat, budou se divit, že "s tím vláda nic neudělá", ať to bude vláda jakákoli. Až k tomu dojde, patrně tu už bude vláda ODS. Možná, že už bude vládnout jen nezaměstnaným.

   Závěrem se ještě vrátím k úvodu svého článku. Po přeměně blízkého supermarketu, který změnil značku z "Julius Meinl" v "Albert" jsem nechápal, proč v regálech už nenacházím řadu svých oblíbených potravin, jako například jihočeské pomazánkové máslo s pažitkovou příchutí z Madety, kvalitní plátkové sýry Tiger nebo 100% jablečné šťávy Toma. To byly výrobky, po kterých se vždycky jen zaprášilo a doplňovatelé zboží je skoro nestačili doplňovat do regálů. Nyní už chápu, proč tomu tak je. Albert patrně tyto výrobky neodebírá. Nejspíš výrobce nedokázali zaplatit vysoké regálné či jiný vyděračský poplatek a zboží se tak nemá šanci vůbec k zákazníkovi dostat. Zákazník musí koupit to  zboží, které v regálech je. Možná, že není tak dobré a kvalitní, ale ten jiný výrobce spíš investoval peníze do zaplacení regálného, místo aby je investoval do kvality svého výrobku. To je tedy na hlavu postavené konkurenční prostředí! A to hybatelům naší ekonomiky nevadí. Oni si asi platí někoho, kdo nakupuje za ně.
Komentáře
[1]26.11.05 18:09:37nemo2
Ahoj Mluvko, ono chovani velkych retezcu je misty jeste podstatne horsi - tohle je jen povestna spicka ledovce, nic vic. Treba v Anglii tak tyto retezce svou cinnosti dokazaly behem nekolika let kompletne zlikvidovat pestovani ovoce v rozsahle ovocnarske oblasti. Jinak koukni sem: http://www.sedmagenerace.cz/index.php?art=clanek&id=186
[2]26.11.05 18:22:59mluvka Tomáš
pro nemo2 - Děkuji za odkaz, nemo2. Snad se tam podívají i jiní. Rozhodně článek, na který odkazuješ, staví velký otazník např. nad rektorem Národohospodářské fakulty VŠE panem Schwarzem, který vystoupil v odkazovaném televizním příspěvku z mého článku. Je to zkrátka typický Čech, i když má německé jméno.
[3]28.11.05 10:14:31nemo2
Jeste poznamka k tomuhle: Až k tomu dojde, patrně tu už bude vláda ODS. Never tomu, ze by zrovna modri ptaci proti tomuhle jevu cokoliv udelali - naopak, prave oni temto jevum nejvic fandi, ba co vic, oni jsou bytostne presvedceni, ze je to tak spravne. Precti si nekdy nazory jejich cestneho predsedy V. K. na tema obcanska spolecnost, NGOismus a ruzne jevy, ktere nahodou stoji v ceste velkym spolecnostem. Nemluve o tom, ze jejich idea "minimalniho statu" je ve skutecnosti ideou sveta ovladaneho (jeste vice nez dnes) megakorporacemi.
[4]28.11.05 14:54:58mluvka Tomáš
pro nemo2 - Právě, že tomu moc nevěřím.
[5]28.11.05 19:45:17nemo2
Cemu moc neveris - nazoru, ze pokud mozno zadny stat je nejlepsi stat, nebo tomu, ze ODS je prokorporacni strana?
[6]28.11.05 20:01:19mluvka Tomáš
Nevěřím tomu, že ODS by s tím dokázala něco udělat, zrovna tak jako to nedokáže ČSSD.
[7]29.11.05 15:22:39nemo2
Ja v prvni rade neverim, ze by se ODS vubec byt jen trochu SNAZILA s tim neco delat - oni zrejme veri, ze to je normalni a spravne: http://hn.ihned.cz/?s1=5&s2=0&s3=0&s4=0&s5=0&s6=0&m=d&article[area_id]=10084250&article[id]=17300380&p=500000_d "Průchodnost parlamentem proti dřívějšku tak vypadá vyšší - zásadně proti jsou vlastně jen opoziční občanští demokraté. "Cítím z toho předvolební boj," souhlasí Tomáš Drtina z agentury na průzkum trhu Incoma. Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý označuje postup vlády za populistický. "Když to ale řeknu s nadsázkou, tak tyto snahy vlastně vítám. Až řetězce kvůli kampani zdraží zboží nebo někde omezí prodej, tak to spotřebitelé sociálním demokratům spočítají," říká." Tedy chrani "spotrebitele", nikoliv vyrobce.

Žádné komentáře:

Okomentovat