4. 11. 2005

Rána z milosti

04.11.2005 23:53 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Rána z milosti

televizní film

   Na podnět drobné noticky internetové stránky Repose shlédl jsem televizní film Rána z milosti. Děj nebudu popisovat, zájemce ho i s obsazením najde na webu České televize (lze se tam prokliknout z odkazu názvu). Ke shlédnutí mě lákalo hlavně to, že autorem je Josef Klíma, investigativní žurnalista televize Nova a jednu z hlavních postav ztvárnil Milan Kňažko, bývalý slovenský ministr kultury a nynější ředitel televize Joj, slovenské obdoby české komerční televize Nova. Režisérem  je Jiří Svoboda, kterému přes nesporné umělecké kvality nikdo už neodpáře levicové smýšlení, protože byl jeden čas předsedou Komunistické strany Čech a Moravy, na což téměř doplatil vlastním životem, když byl na něj spáchán atentát.

   Film jako takový se mi příliš nelíbil. Přes pochvaly na webu České televize se mi na něm zdál nejslabší scénář. Dějová linka byla velmi dobrá, její naplnění horší. Film byl přes svou akčnost velmi komorní, což mu bylo na škodu. Připadalo mi dost nepravděpodobné, že se policejní ředitel radil o případu nejen se svými příbuznými, ale i s pachatelem, kterého kryl. To, že policejní ředitel kryl pachatele bylo vlastně zápletkou příběhu. Nepravděpodobné mi připadalo, že si o případu povídal s pachatelem před svědky z podsvětí. Možná, že tomu tak ve skutečnosti opravdu bývá, ale mě to v českých poměrech připadalo nevěrohodné. Další zvláštností bylo, že vlastně všechny postavy filmu byly záporné.  Jediná kladná postava, starý muž, bývalý disident, byla v průběhu filmu zabita jako nepohodlný svědek. Člověk, který přežil pronásledování komunistickou Státní bezpečností, nepřežil ochranu současnou policií. Řada scén filmu byla velmi zdlouhavá, střih filmu byl často nelogický a orientace v ději filmu proto obtížná.

   Jediné, co film opravdu pozvedlo, byly skvělé herecké výkony. Ovšem slabý scénář úplně zachránit nemohly. Film ukazoval krutou skutečnost korupce u policie. Vyzařoval z něj naprostý pesimismus a ani nenaznačoval cestu k nějakému zlepšení. V závěru filmu se zastřelil syn ředitele policie, protože byl zcela připraven o iluze pohledu na svého otce jako na muže bránícího spravedlnost. Policejní ředitel několik vteřin poté zastřelil hlavního zloducha filmu, který ho již před léty zkorumpoval. Z filmu však nevyplývá, že by se policejní ředitel polepšil, ale zastřelení mafiánského bosse pro něj bylo jen nejjednodušším řešením situace. Mafiánský boss by ho jistě při dalším vyšetřování stáhl s sebou ze strany zákona na stranu obviněných.

   Film ukazoval i psychopatickou povahu mafiánského bosse, který se na jedné straně neštítil zastrašovat a ničit kohokoli jiného, na druhé straně chodil krmit do jakési přepychové léčebny dlouhodobě nemocných svou zcela bezvládnou matku a trpěl její bezmocností.

   Poznal jsem v reálném životě několik takových psychopatů, kteří byli úspěšní jenom proto, že uměli ve vhodné chvíli vyhrožovat a zastrašovat  a zároveň se chlubili svými schopnostmi, které jim chyběli.

   Kromě osvědčených hereckých hvězd, které svými hereckými výkony posunuly slabý scénář o dvě příčky výš (Vladimír Dlouhý, Milan Kňažko, Marek Vašut) ve filmu opět zazářila donedávna mediálně neznámá Alice Bendová, která má v současné době přídomek "hvězda Rodinných pout".

   Jakoby náhodou dnes ve večerním zpravodajství televize Nova informovala o případu, kdy nedbalostí soudce byla z vazby propuštěna skupina lidí obviněná z organizování prostituce a týrání prostitutek.

   Televizní film "Rána z milosti" na mne zapůsobil opravdu rozporuplným dojmem, protože v podstatě ukazoval, že právo nemá šanci u nás vyhrát nad bezprávím.  Jeho největší přínos vidím v tom, že žurnalistická hvězda komerční televize Nova Josef Klíma mohl uplatnit svůj scénář ve veřejnoprávní České televizi.  Nova, která také investuje poslední roky do původních filmů a seriálů, by patrně tak slabý scénář nerealizovala.
Komentáře
[1]05.11.05 08:06:52jmxjmx - www - 
Zdravim ... film jsem taky videl ale oproti Vam se mi docela libil. Melo spad, nebylo to uplne nudne, ta komornost mi moc nevadila... naopak dej se trochu sklidnil. Myslim, ze natoceni zcela akcniho filmu v ceskych podminkach, by nemuselo dopadnout uplne dobre. Co se tyka tech dalsich pripominek, tak: a) porady s pribuznymi (byv manzelkou): to by mohlo byt. b)reci pred svedky z podsveti: to se mi zda take nepravdepodobne c) zabiti svedka: to bylo hezke a realisticke . V tomto dnesni policii a justici neverim ... domnivam se, ze u nas dnes jde za penize vsechno a zjisteni identity svedka, jeho nalezeni a likvidace je zalezitost, ktera je uplne v klidu. Staci jen disponovat prislusnou castkou a on uz se u policie nekdo najde. d) Moc hezke bylo v tom filmu to, jak ten rediteluv kolega odvolal ty lidi...protoze vedel, ze soucasny reditel uz je out a ze ma sanci se dostat do cela.
[2]07.11.05 00:14:51Point*
Dotaz , existuje aktualni ceska filmova produkce na internetu?? Ke ztazeni, placena mesicne atd??
[3]07.11.05 00:17:34mluvka Tomáš
To tedy nevím, Pointe. Nikdy jsem o něčem takovém neslyšel.
[4]09.11.05 00:14:23Repose - www
proto jsem to nazval ve své glose " hezká POHÁDKA o policajtovi ve kterém se hnulo svědomí " ...rána to byla pro diváka, ale nikoliv z milosti ale za koncesinářské poplatky... Zahrané to bylo dobře, ale ten děj ...jakoby se pan Josef Klíma z Novy tímto scénářem chtěl pomstít divákům konkurenční ČT a udělat z nich naivky . Anotace ČT, že půjde o krutý mafiánský příběh těchto dní, vzhledem k současné realitě vražd, únosů, mučení, přepadení atd. a existenci různých organizovaných gangů propojených s policí, je přímo výsměchem soudnosti díváků. Proti realitě šlo opravdu jen o hezkou pohádku a slabý odvar skutečnosti ve které se asi policajtů ve kterých se hne svědomí nedočkáme nikdy.
[5]09.11.05 12:12:20mluvka Tomáš
pro Repose - Nedomnívám se, že se v policajtovi hnulo svědomí. Zastřelení mafiánského bosse pro něj bylo jen nejjednodušším řešením situace, jak jsem už napsal v článku. Jinak jsem téhož názoru jako vy a děkuji za komentář.

Žádné komentáře:

Okomentovat