6. 6. 2007

Proč skončil socialismus

06.06.2007 05:55 - 06. Politika -trvalý odkaz

Proč skončil socialismus

Osmdesátiletý nemocný Fidel Castro chce dále vládnout

   V nočních zprávách na stanici Praha Českého rozhlasu jsem se dozvěděl, že Fidel Castro včera vystoupil v hodinovém předtočeném rozhovoru v kubánské televizi. Působil prý svěžím dojmem. Asi se chce opět ujmout vlády.

    Jenže Fidel Nefidel, je to člověk jako každý jiný.  Věk a nemoc  se už na něm podepsaly. Podle mého názoru už takový člověk není schopen vést zemi. Domnívám se, že by ji ani nevedl, kdyby se k moci vrátil. Byl by jen loutkou v rukou těch,  kteří využijí jeho stáří a nemoci a budou s ním manipulovat, aby sami nepřišli o výhody, které za jeho vlády získali.

   Socialismus v každé zemi byl bohužel postaven na oligarchické vládě skupiny osob. Tito lidé si mysleli, že jen oni ví, jak se může idea, kterou prosazovali, vyvíjet v budoucnosti. Nedokázali však nikdy vyškolit kvalitní následnou generaci vůdců, kteří by jejich ideje prosazovali. Jenže život jde vždycky dál nějak jinak.  Za mého dětství Čínu ovládal božský Mao-Ce-Tung, bez něhož byla komunistická Čína nemyslitelná. Po jeho smrti se už žádný ideový myslitel v Číně neobjevil. Velký Mao byl také udržován při životě a formální moci do vysokého věku. Totéž platilo v Sovětském svazu o Brežněvovi. Ten sice žádný myslitel nebyl, ale zaštiťoval právě onu vládnoucí oligarchii. Po jeho smrti byli nastoleni jeho vrstevníci, ale umírali. Ta generace neměla sílu. Nevychovala ideové nástupce. Gorbačov, přestože to byl pravověrný komunista, na předchozí generaci nenavázal. Už to nešlo. Sovětský svaz se rozpadl. V Československu socialismus stárnul s generací komunistů, která aktivně pamatovala 2.světovou válku.  Antonín Novotný, Ludvík Svoboda, Gustáv Husák, Milouš Jakeš. Každý z nich byl jiný a přesto měli cosi společného. Nevychovávali nástupnickou generaci. Včas nepředali moc další generaci. Žádnou si totiž nevychovali.

   A takhle to dopadne i s Castrem. Nevychoval si schopné nástupce. A sám už není schopen vládnout. Pouze skupina lidí, která není schopna vládnout, ale líbí se jim pravomoci, které mají i ve vysokém věku, bude Fidela udržovat co nejdéle u moci jako ideového vůdce. Po jeho smrti se dříve nebo později režim na Kubě zhroutí, jako se zhroutil i jinde.
Komentáře
[1]06.06.07 09:12:59Tenisák - www
Hezký článek
[2]10.06.07 13:29:00Jiri Pallas - www - 
Nástupce si nevychoval ani Havel ani Klaus. Je zvláštní, že se někteří politici obklopují houfem přikyvovačů, a tak po odchodu vůdce vznikne vakuum.

Žádné komentáře:

Okomentovat