4. 2. 2006

Přírodovědný pořad ČRo2 - Praha "Meteor" v novém (staronovém)

04.02.2006 22:34 - 08. Volba ředitele Českého rozhlasu -trvalý odkaz

Přírodovědný pořad ČRo2 - Praha "Meteor" v novém (staronovém)

Ivo Budil do důchodu. Jak si povede Jindra Jarošová?

   Ještě minulý týden, 28.ledna 2006, připravil oblíbený přírodovědný pořad dr. Ivo Budil.

Tento týden, v sobotu 4.února se ozvali noví průvodci pořadu – Jindra Jarošová a Jiří Vejvoda. Jindra Jarošovápatrně dostala nyní tento opravdu dlouholetý pořad na starost. Uvidíme, zda ho pozvedne či zlikviduje.

   Již před několika lety jsem si říkal, že se Meteor stává na vlnách Českého rozhlasu jakousi odstrčenou popelkou. Myslím, že pořad dosahoval největší slávy a prestiže za mého dětství, kdy ho připravoval Oldřich Unger, který později emigroval do Kanady. Hlasově příjemným doplňkem pořadu byla tehdy herečka Dagmar Sedláčková, která četla příspěvky Meteoru ještě řadu let po Ungerově emigraci s novými tvůrci. Oldřich Unger tehdy vymyslel jedinečný dokumentární seriál – „Hlas pro tento den“. Celé jaro po několik let vysílala stanice Praha tehdy každý den ráno hlasy ptáků, které tehdy natočil buď pan Unger sám anebo to byly záznamy vynikajícího ornitologa dr. Jana Hanzáka  ze zoologického oddělení Národního muzea v Praze. Meteor byl jedním z podnětů, proč i já jsem vystudoval zoologii na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity v Praze. Za dob gymnaziálních se mi poštěstilo, že  jsem o prázdninách mohl praktikovat v Národním muzeu u dr. Hanzáka a dalších odborníků, které jsem předtím znal po hlase z Meteoru.

   Po roce 1989 se zpočátku zdálo, že Meteor zanikne jako mnoho pořadů, vysílaných za socialismu. Naštěstí to přežil. Jakýkoli rozhlasový nebo televizní cyklický pořad, přestane-li se vysílat, je brzy zapomenut, i kdyby pořad podobně zaměřený ve vysílacím schématu chyběl. Meteor měl postupně několik konkurentů na Vlnách Českého rozhlasu. Z nich Meteoru poměrně nejpodobnější je Periskop. Periskop však má širší záběr a je poněkud praktičtěji laděn.

   Dr. Ivo Budil udělal z Meteoru více filozoficky laděný magazín než tomu bylo v minulých desetiletích. Vždy mi však vadilo, že si Meteor nenašel nové mladší stálé spolupracovníky z oblasti zoologie, botaniky a dalších přírodovědných oborů. Mám pocit, jako by moje generace přírodovědců daleko méně popularizovala v rozhlase přírodu než generace našich učitelů.  

   Přesto se jeden takový popularizátor v rozhlase našel.  Je původem také zoolog a krátce prošel i Meteorem. Jmenuje se Miroslav Bobek. Chvíli byl i šéfredaktorem stanice Praha. Více je znám pořádáním popularizačních akcí pod záštitou Českého rozhlasu, zabývajících se sledováním tahu čápů černých a v posledních měsících i popularizací života skupiny goril v pražské Zoologické zahradě pod názvem „Odhalení“. Mám dojem, že dr. Bobek je i iniciátorem koncepce internetového serveru Českého rozhlasu. Je i tvůrcem a šéfredaktorem nové, zatím internetové populárně naučné stanice Českého rozhlasu „Leonardo“.

   Před několika lety se mi zdálo, že je Meteor oproti předchozím letům jaksi chudý a stereotypní. Na jednom ze dnů otevřených dveří Českého rozhlasu v Praze na Vinohradské třídě asi před pěti lety vyhledal jsem pana Ivo Budila. Už tehdy to byl starší pán v penzijním věku. Řekl mi tehdy, že Meteor připravuje sám a že si myslí, že Meteor nechá spolu s ním Český rozhlas dožít.  Řekl, že se snažil několik mladých lidí přitáhnout k jeho tvorbě, ale všichni nakonec přešli jinam. Jedním z nich byl i Miroslav Bobek.

   Paní dr. Jindra Jarošová, která nyní bude patrně Meteor připravovat, je dlouholetou rozhlasovou redaktorkou. V úvodu svého prvního autorského Meteoru řekla, že Meteor poslouchala již od svých devíti let a že vystudovala dějiny přírodních věd. Paní Jarošová připravovala už mnohé pořady Českého rozhlasu a to profesionálně a kvalitně. Přesto si nejsem jist, zda zrovna Meteor je její šálek kávy. Meteor dnes opravdu potřebuje inovaci a osvěžení. Vidím dvojí cestu. Buď se to paní Jarošové podaří a podaří se jí navázat i na dlouholetou práci Ivo Budila nebo bude Meteor při nejbližší změně programového schématu stanice Praha zrušen. Příslibem do budoucna by mohlo být, že v prvním Meteoru Jindry Jarošové účinkoval jako interpret ředitel stanice Jiří Vejvoda.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat