7. 1. 2006

Příčiny nezájmu lidí o politiku - 3.část

07.01.2006 20:03 - 06. Politika -trvalý odkaz

Příčiny nezájmu lidí o politiku - 3.část

prof. MUDr. Cyril Höschl, ČRo2 - Praha, 3.1.2006, pořad "Jak to vidí..."

   Čím jdeme výš, tím jsme jakoby bezmocnější, ten vliv je méně viditelný. Ale on se z těchto individuálních vlivů spřádá a splétá. Kdybychom na svou povinnost jít k volbám do Poslanecké sněmovny, která nás letos čeká, rezignovali, s tím, že je to stejně všechno svinstvo a že jedni jsou stejní jako druzí, tak:

  1. to není pravda, o tom bychom si mohli zbytek pořadu povídat, že nejsou jedni jako druzí. To bychom šmahem mohli říct, že jsme všichni úplně stejní. Z globálního pohledu nějakého marťana to asi tak je. Ale při bližším ohledání to tak samozřejmě není.

  1.  Nemohli bychom si stěžovat na to, co je nám shůry naděleno, protože by se ztratilo to spojení mezi tím, jak ta moc vzniká a mezi tím, komu je určena. Tomu spojení se říká mandát.  A i když se nám ti politici nelíbí, tak jediné, co bychom my měli chtít, tak aby aspoň měli mandát, když už jsou takoví, jací jsou. Ono to, že se nám politici nelíbí, je trochu důsledkem toho, že mají mandát. Protože vláda nebo poslanci nemohou být o moc lepší než ti, kteří si je zvolili. 

   A dokonce by ani v demokracii nebylo dobré, kdyby byli o mnoho lepší, protože by tady začala vznikat jakási elitářská autokracie. To tak je v monarchii, že ten panovník je buď lepší nebo horší. Každopádně je to sólista, který je svým způsobem jiný, protože je generován jinak – narodí se do té rodiny – než ta ostatní populace. Kdežto v demokracii by měl parlament odrážet úroveň celé populace. Jestliže si stěžujeme na to, že politici se vyhýbají povinnostem, že lžou, že jsou povrchní, že se předvádějí ve sdělovacích prostředcích, tak se zamysleme nad tím, koho představují. Většina z nás je tu a tam povrchních, tu a tam lže, tu a tam se předvádí v médiích jako třeba já dneska. Takže pojďme začít u sebe a nevyčítat jim něco, co je důsledkem toho, že jsou vlastně demokraticky zvolení a nepředstavují elitu, jak by si mnozí přáli. Pozor – to je další téma, na které bychom mohli od této úvahy odbočit.

   Tedy představují nikoli elitu, ale představují lid, který si je zvolil. Já si myslím za sebe, že to je dobře a že při všech těch obrovských nevýhodách, který tento způsob má – tím myslím způsob vlády a způsob tvorby moci a způsob demokracie – tak přesto všechno je to asi systém, ve kterém se největší počet lidí může cítit relativně dobře.

   V každém jiném systému, ta skupina lidí, které to vyhovuje a která se cítí skutečně dobře, je menší. Čím je ten systém autoritativnější, tím je menší proporce těch, kteří se mohou svobodně rozhodovat a mohou se cítit v tom systému dobře.
                                                            

   Celý pořad „Jak to vidí prof. Cyril Höschl“ ze dne 3.1.2006 si můžete poslechnout na stránce Rádia na přánístanice Praha – Český rozhlas 2.


Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat