1. 11. 2005

Precedens pro přípravu zákona

01.11.2005 00:50 - 06. Politika -trvalý odkaz

Precedens pro přípravu zákona

Vzájemné pošťuchování pana profesora Klause, pana doktora Ratha a pana inženýra Paroubka by mohlo být užitečné.

   Mnoho lékařů a zdravotníků v čele s panem dr. Rathem dosáhlo po delší době svého. Předseda vlády pan Paroubek odvolal ministryni zdravotnictví paní doktorku Emerovou.

   Ale pan Paroubek nebyl hloupý. Nabídl uvolněné křeslo odbojnému dr. Rathovi. Jsi nespokojen, hochu, tak ukaž, jak bys to zvládl ty.  Nebyl to ještě ani týden, co pan dr. Rath obhájil své prezidentství v lékařské komoře. Být ministrem je taky dobrý post, i když jen na osm měsíců. Pan prezident republiky profesor Klaus však usoudil, že na dvou židlích pan Rath sedět nemůže. Podmínil jeho jmenování tím, že pan Rath opustí svůj předchozí vedoucí místo. Ani nevím, jestli prezident Lékařské komory je zaměstnání na plný úvazek. Pamatuji dobu, kdy prezidentem Lékařské komory byl MUDr. Bohuslav Svoboda, primář gynekologicko-porodnické kliniky Vinohradské nemocnice. Ten v době prezidentování stále vedl kliniku a operoval. V té době shodou okolností operoval i mou matku. Nejsem si jist, zda pan MUDr. Rath je také takovým špičkovým specialistou, zda mu praxe přirostla k srdci, či funkce v Lékařské komoře je i podstatným zdrojem finančního příjmu. Možná i proto ze panu dr. Rathovi nechtělo opouštět prezidenské křeslo a tak chtěl funkci v komoře jen přerušit, aby třeba za osm měsíců nebyl zase bez místa.

   Pan prezident Klaus však trvá na tom, aby se pan Rath prezidentování zcela vzdal. Pan Rath ho za to nazval vrtošivým staříkem, pan Klaus řekl, že na podobné výroky nebude reagoval. Pan Topolánek, předseda opozice v Parlamentu označil pana Ratha za psychopata. Dnes je zřejmé, že pan Rath se svého prezidentování v Lékařské komoře vzdá, ale byl by raději, kdyby se mohl vzdát až po jmenování ministrem, aby měl aspoň něco jistého. To nechce pan Klaus připustit a tak se pan Rath vzdá prezidentování ještě před jmenování ministrem a panu prezidentu Klausovi pak nezbude než pana Ratha jmenovat ministrem, protože kdyby to po těchto vzájemných tanečcích neudělal, uřízl by si pořádnou ostudu a opravdu by mu pak příslušel přídomek, kterým ho pan Rath nazval.  Není mi však jasné, jak mohou tito vysocí státní činitelé po takovýchto dlouhých námluvách úspěšně a společně řešit krizi ve zdravotnictví a to během krátkých osmi měsíců do voleb.

   Považuji však za užitečné, že k pošťuchování Klaus - Paroubek - Rath došlo. Ukázalo se, že bude nutné zákonné a organizační mechanismy jmenování do funkcí v podobných případech lépe dopracovat. Člověk by řekl, že se jedná o prkotinu a možná proto se jí zákonodárci v parlamentě nezabývali a měli by to napravit.  Ale měli by vytvořit něco, co nebude jen jednoúčelový pokyn pro konkrétní hašení vzníceného ohně, ale něco, co by mělo mít dlouhodobější platnost, jak je u zákonů žádoucí. Vždyť nedávno byl jmenován ministrem kultury Slávek Jandák, Který potom také musel ukončit prezidentování dětskému filmovému festivalu. A tehdy to proběhlo klidně, bez válečných tanečků.  Jandák asi tolik nevadil prezidentu Klausovi jako MUDr. Rath.

   A tak události okolo jmenování nového ministra zdravotnictví by mohly být určitým vzorem pro podobná řešení. Určitým precedens.

   A já jsem vyčetl v encyklopedickém slovníku, že:
precedens, precedent - v soudcovském právu, zejména v právním systému angloamerickém, rozhodnutí soudu v konkrétní věci, které je pak závazné pro soudy stejného a nižšího stupně při rozhodování o právně analogickém případu.

   A tak by mohl pan MUDr. David Rath vstoupit do dějin české politiky nikoli jako jeden z mnoha ministrů, ale jako precedens při jmenování vysokého státního úředníka.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat