23. 1. 2006

Potřeba přátelských vztahů - 3.část

23.01.2006 13:09 - 03. Lidé -trvalý odkaz

Potřeba přátelských vztahů - 3.část

prof. František Vyskočil, Meteor, 21.1.2006

   Například nedávno byla provedena studie na 500 že­nách, které trpěly bolestmi na prsou v důsledku zúžení srdečních koronárních tepen. Prokázalo se, že při prognóze vývoje jejich onemocnění, tedy anginy pectoris, je nezbytné vzít v úvahu také kvalitu vztahů s  ro­dinnými příslušníky a přáteli. Tato nová studie ukázala, že ženám, které na tom byly po stránce vztahů špatně, hrozi­lo dvojnásobně větší nebezpečí předčasné smrti na infarkt myokardu v po­rovnání se ženami, které žily positivní společenský život a měly dobré rodinné vztahy.

   Podle spo­luautora studie dr. Pepina stačilo ke snížení rizika mrtvice nebo infarktu důvěrné přátelství pouze s jedním nebo dvěma lidmi. Takový přátelský vztah, o který se můžeme aktivně snažit a iniciativně ho udržovat, je pro nás ochranou, která nás v době krize zdravotního pojištění vlastně nic nestojí, ba naopak, spíše nás obohatí.

   Neměli bychom ale pasivně čekat a domnívat se, že ten druhý v  rodině nebo v práci má jakousi povinnost zlepšit vztahy a dychtivě se přiběhne omluvit a urovnat, co se pokřivilo. To bychom mohli čekat léta. Buďme sami iniciativní. Rozhodneme-li se odhodit povýšenost, vztahovačnost, bezohlednost a další překážky pro rozumnou a přátelskou komunikaci, učiníme první krok sami. Pak už  bude vcelku jedno, jestli se s přáteli budeme dorozumívat česky, znakovou řečí, hudbou, nebo nějakým tím pitoreskním pískáním, jako to dělají pastýři na Kanárských ostrovech, nebo konec konců i ti svišti na stráních slovenských Karpat.
                                            ■           
Komentáře
[1]25.01.06 22:56:27Lebeda
Zlatá slova. Tak se ten nesmysl dlouho neudržel. S těmi komentáři. Na jedné straně je to Jeho, ať si s tím dělá co chce, ale bez nás by mu to železo i softtvér na ho... byly. Tak zas můžem komentovat. Už jsem chtěl ten počítač prodat a koupit fujaru. Že bych na tebe troubil.
[2]28.01.06 11:34:59Petacchi - www - 
Velice zajímavý článek. Jenom to přirovnání přátelství ke zdravotnímu pojištění mně trošku nesedí :-)
[3]28.01.06 19:18:17mluvka Tomáš
Špatně jsi pochopil, Petacchi. Nejedná se o srovnání se zdravotním pojištěním, ale se sociálním pojištěním. To nezajišťuje tvé zdraví, ale v případě nezaměstnanosti dává ti určitou minimální finanční částku na nejnutnější životní potřeby - např. abys neumřel hlady. Ale člověk nepotřebuje jen jíst a bydlet, ale potřebuje u sociální kontakt - komunikaci - s jinými lidmi. A o tom je úvaha profesora Vyskočila.

Žádné komentáře:

Okomentovat