25. 6. 2005

Poslanec Ivan Langer si loni vydělal bokem 83 tisíc měsíčně

25.06.2005 08:50 - 06. Politika -trvalý odkaz

Poslanec Ivan Langer si loni vydělal bokem 83 tisíc měsíčně

... o tom se Jakešovi nezdálo, když kritizoval Zagorovou...
Často si myslím, že už mě v České republice nemůže nic překvapit. Dnešní ranní probuzení mě přesvědčilo, že stále ještě všechny možnosti nejsou vyčerpány. Ještě z postele jsem poslouchal přehled tisku na Radiožurnálu a nechtěl jsem věřit svým uším. Říkali tam, že poslanec, mistopředseda Poslanecké sněmovny České republiky a místopředseda ODS Ivan Langer si loni jako advokátní koncipient (právník bez dostatečné praxe) vydělal měsíčně 83.000 Kč. Podíval jsem se na internetovou verzi MF Dnes, odkud byla v rozhlase citace a ono to tam je opravdu napsáno!!!
Vůbec by mi nepřipadalo zvláštní, kdyby si renomovaný advokát vydělal třeba desetkrát tolik. Nikomu jeho peníze nezávidím. Ale samotná pozice advokátního koncipienta znamená, že se jedná o právníka s nedostatečnou praxí, čili ještě s neúplnou kvalifikačí pro člena advokátní komory. Bežný advokátní koncipient mívá dnes 15.000 Kč. Za 83 tisíc korun už musí být  v advokátní kanceláři tedy vykonán sakramentsky velký kus práce. Chápu, že někteří státní úředníci si přivydělávají jako členové dozorčích rad podniků se státní účastí, kam jsou nominováni jako zástupci státu. Může se mi nelíbit, že odměna je tam příliš vysoká, na druhé straně si myslím, že taková práce v dozorčí radě není časově příliš náročná a výše odměny za členství v dozorčí radě vyplývá ze stanov, které schválí akciová společnost. Je to jako když si poslanci odhlasují výši svého platu. To sice normální smrtelník nemůže, ale tak to je. Předpokládá se, že za vysoký paušální plat, který není doplňován žádnými výkonnostními odměnami za provedenou práci, se poslanci a zvláště vyšší funcionáři věnují cele práci pro stát, pro občany tohoto státu, k čemuž je také občané zvolili. Dovedu si představit, že v Parlamentu České republiky bude sedět podnikatel, který přitom bude řídit svou opravdu velkou firmu. Označení opravdu velkouzdůrazňuji, protože takovou firmu může řídit koncepčně a na samotný výkon práce bude mít zaměstnance či případné společníky. Dovedl bych si představit, že takto by mohl být v Parlamentu i majitel či společník zavedené advokátní kanceláře (teď pomíjím, zda-li by to nemělo jiná úskalí, jako je střet zájmů). Dovedl bych si představit, že by to šlo časově zvládnout, asi jako když majitel cestovní kanceláře Fischer byl senátorem. Ale právě v jeho případě vidíme, že i zde byly asi problémy, když se mu za jeho senátorování firma rozpadla.
Jenže advokátní koncipient, to je něco jiného. Ten by měl sedět v kanceláři, případně běhat k soudu nebo zajišťovat případy. které mu šéf uloží. Nějak si nedovedu představit, že by práce advokátního koncipienta šla dělat pouze po večerech a nocích. Dovedu si však představit, že advokát Petr Pečený, zaměstnavatel koncipienta Ivana Langra, má hudební skupinu, se kterou po večerech vystupuje na koncertech. Má-li šikovné koncipienty, ti mu případy předjednají a připraví. Dovedl bych si představit, že by místopředseda Ivan Lang mohl také s takovou skupinou po večerech vystupovat (pokud by ovšem v první řadě neměl sedět na schůzích Poslanecké sněmovny). Nedovedu si však představit, že by místopředseda Parlamentu České republiky měl tolik času, že by ve svém volném čase udělal tolik práce na pozici advokátního koncipienta, za kterou by mu příslušela odměna 83.000 Kč.
Ovšem v Parlamentu České republiky asi na tom nikomu nic divného připadat nebude. Možná, že se ozvou někteří vládní poslanci, kteří na tom ještě vytřískají politický kapitál, ale nemyslím si, že se zamyslí členové a funkcionáři Občanské demokratické strany a dali to do souvislosti s tím, proč ODS v posledních šesti letech nezískala takovou podporu občanů, aby mohla vést tento stát na cestě ke kapitalismu.  
Komentáře
[1]25.06.05 11:09:09Jiri Pallas
Pokud to zdanuje je jeste porad slusnejsi, nez mnoho jinych.
[2]25.06.05 12:00:50mluvka Tomáš
No, protože to oficiálně přiznal, tak to asi zdanil. To je jiná věc. Ve svém článku jsem přemýšlel o tom, jestli Ivan Langer, při svém hlavním vytížení v Poslanecké sněmovně, mohl vykonat na vedlejší pracovní poměr práci právního koncipienta, za níž by mu příslušela mzda 83.000 Kč. Dovedu si představit, že by mě někdo zaměstnal za odměnu 100.000 Kč měsíčně. Klidně bych tu částku zdanil, protože pro mou osobní potřebu by zbyla ještě dost vysoká částka. Otázkou je, jakou skutečnou hodnotu by měla přáce, za kterou bych odměnu dostal. U Ivana Langra se nabízí možnost, že peníze by nemusel za koncipientskou práci, ale kupříkladu za využití kontaktů, které vyplývají z jeho činnosti v Parlamentu. Ty by jiný koncipient neměl.
[3]23.07.05 06:36:28mluvka Tomáš
K dnešnímu dni má diskuse k odkazovanému článku v internetové verzi MF Dnes 440 příspěvků. Je to tedy síla. Jedni s Langerem sympatizují, druzí nikoli. Ať tak či onak, většina těch příspěvků je psána málo kultivovaným způsobem, avšak panu Langerovi mohou být tyto názory zcela lhostejné. Zatím jediný způsob, jak ukázat své sympatie či antipatie k panu Langerovi je jednou za čtyři roky ve volbách. A tam většina kritiků nepůjde, protože si řekne, že to nemá cenu.

Žádné komentáře:

Okomentovat