28. 10. 2005

Oprava lidské duše - 3.část

28.10.2005 14:07 - 05. Zdravotně postižení lidé -trvalý odkaz

Oprava lidské duše - 3.část

O zbytečnosti internetových stránek projektu Změna
-------------------------------------------------------------------------------
MUDr. Anders  napsal Karolíně po týdnu:
 Re: bipolárni porucha
Zaslán uživatelem/kou: anders (IP adresa zaznamenána)
Datum: 2005-10-27, 15:23

Vážená Karolíno, je mi líto, že nemáte dobrý pocit z komunikace s lékařem. Skupina lékařů je jakákoliv jiná skupina jedinců tj. když dva dělají totéž, nemusí to být vždy totéž. A co se týká další části dotazu, tak Vám musím napsat, že tato porucha je v kompetenci všech psychiatrů. Určitě máte pravdu, že jsou důležité i další způsoby léčby a informovanost rodiny, ale zájem musí vycházet ze strany pacienta. Bude důležité znát názor Vaší matky a také její preference. Léčbu nelze vnutit, obzvláště tu, kde potřebujeme spolupráci. Bohužel se často setkáváme s tím, že nám nemocní nabízené způsoby léčby odmítají, také třeba proto, protože psychoterapie není zcela hrazena pojišťovnou a může tak být pro pacienta finančně náročná. Nemohu Vám než poradit, aby jste vše probrala s matkou a pokud i ona není spokojena, tak obrátit na jiného kolegu a nemusí být právě v místě bydliště, ale musí mít pro Vás prostor ve své ambulanci. Držím palce.
---------------------------------------------------------------------------------

Nevím, jaký dojem si z toho odnesl laskavý čtenář.
Mně se zdá, že pokud projekt Změna nadále bude pracovat tímto způsobem, bylo by lépe, kdyby peníze na něj vynaložené směřovaly na jiná, užitečnější místa. Velmi mě to však mrzí, protože vím, že psychické potíže jsou velmi nepříjemné a jakýkoli druhý člověk je téměř nepochopí. Pro mne reakce pana doktora Anderse a nezájem ostatních spolupracovníků projektu Změna na uvedených internetových stránkách pouze potvrzují praktické zkušenosti, které jsem popsal v odkazovaném článku "Musí být psycholog pro klienta Bohem?"

Dodatek - napsáno 2. listopadu 2005

   Moje dotazy, které jsem napsal do diskuse projektu Změna, byly po měsíci nezodpovězené smazány. Pan doktor Anders na ně nedokázal odpovědět a paní Mgr. Ježková, ředitelka nadace a paní Mgr. Wenigová, manažerka projektu Změna, asi nebyly ochotny. A to chtějí měnit přístup zdravých lidí k lidem s duševní chorobou. Myslím, že s jejich přístupem se jim to nemůže povést.

Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat