28. 10. 2005

Oprava lidské duše - 1.část

28.10.2005 13:51 - 05. Zdravotně postižení lidé -trvalý odkaz

Oprava lidské duše - 1.část

O zbytečnosti internetových stránek projektu Změna

   Před třemi měsíci tzv. projekt Změna otevřel internetové stránky, které mají pomáhat změnit náhled na lidi s nějakou dušení poruchou a jejich lepší začlenění mezi ostatní lidi. Protože mě toto téma opravdu zajímá a mám své zkušenosti s obtížným hledáním vhodného psychologa, doufal jsem, že se zde otevře vhodné diskusní fórum a že také odborná strana, to jest psychologové, se budou snažit být vůči klientům vstřícnější.

   Překvapila mě však velmi špatná  technická úroveň stránek www.stopstigma.cz , do kterých zpočátku vůbec nebylo možno vkládat příspěvky. Teprve po mnoha urgencích udělal webmaster změnu k lepšímu.  Bylo však vidět, že ho k práci nikdo netlačí.

   Avšak z údivem jsem zjistil, že ti, kdo stránky založili, chápou člověka s psychickými potížemi stejně podivně, jako řada psychologů, se kterými jsem se v posledních sedmi letech setkal a jejichž přístup jsem popsal v předchozích článcích.

   Jaké proklamuje projekt Změna cíle?

Pomocí systematické a dlouhodobé spolupráce s médii (tiskové zprávy, rozhovory, veřejné debaty, odborné diskuze s novináři) chceme upozorňovat na problémy duševně nemocných, kteří trpí stigmatem, nezaměstnaností, sociální izolací, bezdomovectvím, zejména v důsledku diskriminace ve společnosti.

Ze stránek www.stopstigma.cz jsem však dospěl k názoru, že opět byla založena nějaká nadace (či co to vlastně je), která odněkud dostává grantové peníze, ale množství odborníků, které na svých stránkách uvádí, je naprosto neaktivní a v tomto projektu jsou v podstatě jen jako mrtvé duše. Vzhledem k tomu, že chápu, že řada lidí, kteří mají psychické problémy, se na stránky www.stopstigma.cz obrátí z určitou nadějí, ýe přece jen najde určitou pomoc, začal jsem je na těch stránkách upozorňovat na své zkušenosti i já.  

Jediným odborníkem z pěti inzerovaných, který alespoň formálně na některé problémy reaguje, je  MUDr. Martin Anders PhD (pracuje 10 let jako klinický psychiatr na akademickém pracovišti Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN Praha, v současné době je vedoucím lékařem Centra pro biologickou léčbu duševních poruch, kde se zavádí nové metody a techniky léčby). Z jeho rad je vidět, že on si je jistý sám sebou, ale přes svou odbornost vůbec nechápe,  jak je pro lidi, kteří potřebují opravit poruchu duše, či pro jejich příbuzné, nesnadné najít vstřícnost u většiny českých odborníků v této oblasti a orientovat se v problému i ve vlastním životě.

klikni - 2.část
Komentáře
[1]01.11.07 12:01:54Liška Ryška - www - 
V textu ta společnosti, která má destigmatizovat, sama používá jazyk diskriminace: "problémy duševně nemocných." To člověk, který se zamýšlí nad destigmatizací, nepoužije, ale najde lepší výraz. Možná krkolomější, ale méně diskriminující, než je "duševně nemocný. - tj. termíny jako duševní zdraví, péče o duševní zdraví (ne o duševně nemocné); lidé s psychiatrickou zkušeností nebo (v nejhorším) klienti (nikoli pacienti nebo dokonce duševně nemocní pacienti). Na to se dost dbá v organizaci Fokus Praha, která poskytuje širokou škálu terapií, soc. služeb atd. www.fokus-praha.cz A v textu "..trpí stigmatem, nezaměstnaností, sociální izolací, bezdomovectvím, zejména v důsledku diskriminace ve společnosti". To je dost nepromyšlená věta. Slovo ZEJMÉNA není na místě. Všechno je moc zjednodušené. k psychiatrům vs. psychologům: někteří psychologové, co mají vystudován obor, ale nemají pořádný výcvik, jsou na prd! Psychiatři jsou různí. Ti co propagují velké léčebny a ne komunitní péči-nicmoc.

Žádné komentáře:

Okomentovat