1. 2. 2006

O vulgaritě (také na internetu) - 4.část

01.02.2006 11:54 - 03. Lidé -trvalý odkaz

O vulgaritě (také na internetu) - 4.část

prof. MUDr. Cyril Höschl, ČRo2 - Praha, 24.1.2006, pořad "Jak to vidí..."

   Je-li tento nevraživý postoj kombinován s určitou zbabělostí a neschopností nést za svoje postoje osobní zodpovědnost, tak může sytit nenávistné anonymy, výhrůžky, zlovolné telefonáty a podobně, protože na jednu stranu to musí ven a na druhou stranu není každý ochoten nést za své názory osobní zodpovědnost.

   Hrdina, i když je méně vulgární, potřebuje někdy sebrat hodně odvahy k tomu, aby byl upřímný a řekl vám, co si o vás myslí. Vyložený sprosťák to nedokáže a musí se maskovat anonymitou.

   Přitom bychom si měli uvědomit, že vždy nejde o hulvátství. I když to tak může vypadat. Často jde o slabošské jedince, kteří v přímém kontaktu jsou třeba nesmírně zdvořilí, ohleduplní, často dokonce plaší. Rozdíl, jací tito lidé jsou, když nejsou anonymní a když se schovávají do své anonymity, může být zcela diametrální. Veřejnost by se divila, jak slušným může být jedinec, který je třeba sadistickým vrahem. Viz slavný případ spartakiádního vraha. V tomto případu byli psychiatři zcela nepochopeni ve svých postojích. Ty byly odvozeny od toho, že ho dlouhá léta znali. Mediální zkušenost s ním měli všichni stejnou – zavraždil několik žen. Ti kteří v jeho okolí pak léta byli, viděli jeho obětavost, práci pro druhé a podobně, tak názor měli diametrálně odlišný.

   Někdy mají tito jedinci smysl pro spravedlnost, podbarvený svatým rozhořčením. Ve svém zanícení bývají však sami velmi nespravedliví, což nedokážou nahlédnout. Je-li tento zlostný postoj spojen s tak zvaným hérostratovským komplexem může vést k neodbytné potřebě medializace i za cenu zločinu. (Hérostratos v touze po nehynoucí slávě zapálil Artemidin chrám v Efezu – aby se proslavil.Hérostratovský komplex je potřeba stát se mediálně známým a to i za cenu něčeho velmi negativního.)

   Další možnost je deviace v oblasti sexuálního chování. Nekultivované a vulgární telefonáty ze zbabělého úkrytu anonymity. Této úchylce se říká telefonní skatologie. Ta se projevuje obtěžujícími, vulgárními telefonáty zpravidla ženám. To se liší od normálního zbabělého sprosťáctví anonymů, že při sexuální skatologii bývá tento anonym sexuálně vzrušen. O tom, že v takových případech nejde o běžné hulvátství, ale o skutečnou duševní poruchu, svědčí obrovský kontrast mezi chováním dotyčného v anonymitě a v jeho chování, když se ví, o koho jde. Sám jsem nepřímo zažil při jednom z pobytů v Severní Americe neuvěřitelný případ. Policie po létech tohoto anonymního volače, který terorizoval ženy v širokém okolí dopadla a ukázalo se, že dopadený je rektorem místní univerzity. To je příklad toho, jak daleko taková propast  anonymního chování může dojít.

   A to je odpověď i na vaši otázku, proč anonymové na webu jsou tak vulgární.
                                                              

Celý pořad „Jak to vidí prof. Cyril Höschl“ ze dne 24.1.2006 si můžete poslechnout na stránce Rádia na přání stanice Praha – Český rozhlas 2.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat