8. 8. 2005

Musí být psycholog pro klienta Bohem? - 1.část

08.08.2005 14:35 - 05. Zdravotně postižení lidé -trvalý odkaz

Musí být psycholog pro klienta Bohem? - 1.část

Co neotiskl časopis "Psychologie dnes" ani "Noviny Můžeš" (pro zdravotně postižené)

       Snad každý  z nás se  může dostat do  situace, kdy obtížně zvládá  nároky, které  na  něj  klade běžný  život. Trvají-li potíže  déle,   dostaví  se  různé   nepříjemné  fyziologické i psychické příznaky, například  únava, strach, bušení srdce, nespavost, trávící problémy  a podobně. Neshledá-li praktický lékař skutečnou poruchu organismu,  odkáže nás na psychiatra. Ten  většinou nezjistí žádnou  duševní  nemoc a  poradí nám, abychom se  o radu obrátili  na psychologa. Psycholog  nebývá vzděláním  lékař,  ale  filosof  (PhDr.). Návštěva psychologa často přinese neočekávané okamžiky, kdy klient začne uvažovat o tom, že mu psycholog nejen nepomáhá, ale naopak se problém ještě zvětšuje.  Většinou se není  s kým poradit,  jak hledat dobrého psychologa,  protože  se  svými  zkušenostmi  se jen málokdo pochlubí.
      
   Rád bych se s vámi  podělil o několik obecných zkušeností, k nimž  jsem  došel  poté,  když  jsem  se  se svými problémy obrátil postupně  na osm psychologů. Své  poznatky jsem chtěl publikovat  původně v  časopise "Psychologie  dnes", který je běžně dostupný v prodejnách tisku.  Byl jsem však odmítnut se zdůvodněním, že se jedná  o teoretický časopis pro psychology a proto  zde není místo pro  klienty. Toto  zdůvodnění je mi do dnes záhadou.

    Vyhledání psychologa: O poradě s psychologem začneme uvažovat zpravidla ve  chvíli, kdy se  dostaneme do psychicky  obtížné situace.  O podstatě  problému se  nemáme s  kým poradit. Buď skutečně  neexistuje nikdo,  s   kým  bychom  mohli  problém rozebrat, nebo lidé okolo nás reagují posměšně či náš problém zlehčují pro   nás  neúnosným  způsobem.   Většinou  žádného psychologa neznáme osobně a naše okolí se tváří, že by služeb psychologa nikdy  nevyužilo. Proto se  nejčastěji obrátíme na poradnu,  kterou najdeme  v telefonním seznamu, případně  na psychologa s privátní praxí.

    První  kontakt  s  psychologem:  Můžeme  se  obrátit na linku důvěry. Tam však většinou ambulantní psycholog zjistí, že náš problém není tak akutní,  abychom nemohli vyhledat psychologa jinde. Kontaktujeme-li nějakého psychologa, zjistíme,  že je velmi zaneprázdněn,  nemůže nás vyslechnout hned  a musíme se k němu objednat,  někdy i několik týdnů  dopředu. Náš problém bývá   akutní   a   mnohadenní   čekání   na  první návštěvu u psychologa  vyvolává  velmi  nepříjemné,  často  depresivní pocity, protože celou tu dobu musíme  s problémem žít a on se často ještě prohlubuje.

klikni - část 2.

   
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat