15. 5. 2005

Moje dojmy z veřejného slyšení - 4.část

15.05.2005 14:08 - 08. Volba ředitele Českého rozhlasu -trvalý odkaz

Moje dojmy z veřejného slyšení - 4.část

Nová volba generálního ředitele Českého rozhlasu vrcholí!

 Předseda rady Michal Prokop konstatoval, že nemusí již potřetí opakovat organizační pokyny slyšení, protože pan Medek byl celou dobu přítomen a podmínky už dvakrát slyšel. Richard Medek měl před sebou jakési poznámky, ale rozhodně je nepředčítal jako pan Kasík, ale mluvil spatra. Jeho projev byl strohý, věcný, místy jsem měl dojem až určité znechucenosti. Jako by si pan Medek uvědomoval, že má minimální šanci se stát generálním ředitelem Českého rozhlasu. Přesto mě jeho náměty zaujaly neméně než náměty předchozích dvou uchazečů.
   Pan Medek sdělil, že v Českém rozhlase byl již dříve zaměstnán a po dvanáctileté práci v jiných médiích se do něj opět vrátil. Zhodnotil současný ČRo jako stabilizovanou instituci, pro níž v dalších letech bude rozhodující digitalizace vysílání. Znamená to více stanic a tedy více hráčů na stejném poli. Podle Medka to povede k větší pokleslosti. Sám zastává názor držet kvalitu vysílání nad jeho formou.  Program hodnotil ze dvou hledisek - poslechovosti a kvality. Poslechovost má exaktní kritéria, zatímco při hodnocení kvality je nutno kritéria znát předem. Digitalizaci chápe Medek jako příležitost pro Český rozhlas. Vysílací okruhy by podle něj měly být samostatné, avšak jako bolestné vidí v současné době tématické překrývání  programu jednotlivých stanic.
   Podle Medka je nutné zlepšit uvnitř ČRo řízení toku informací. Generální ředitel by proto měl mít zástupce generálního ředitele pro program. Ve svém dalším vystoupením se zabýval třemi oblastmi: programem, ekonomikou a public relations.
- Program. Z hlediska organizačního by neměla mít stanice šéfredaktora a ředitele, ale odpovědnost by měla být dána jen jednomu člověku. Medek řekl, že považuje za úspěch vybudování sítě regionálních stanic. Sám vede Reginu a Region, což jsou vysílání pro Prahu a střední Čechy. Řekl, že objel všechny regionální stanice v republice a problém některých z nich je ten, že jejich vysílání nelze rozeznat od místních komerčních stanic. Na druhé straně se regionální stanice dostávají do střetu s celostátním okruhem ČRo2 Praha.
- Ekonomika. Podle Medka je nutné peníze v příštích šesti letech směřovat do regionálních stanic  a digitalizace.

Seděl jsem poblíž radního Michala Pavlaty. Jeho pozornost byla soustředěna na výrobu jakéhosi provizorního obalu na cédéčko, které měl před sebou a projev Richarda Medka evidentně neposlouchal.

Medek pokračoval ve vysvětlování svých představ o public relations. Českému rozhlasu chybí vize - dlouhodobější motivační politika vůči zaměstnancům je nedostatečná. Public relations by měla být partnerská oblast pro program, podporovaná ekonomikou.
   Ze stanic Českého rozhlasu pochválil Medek práci stanice ČRo6. To mě potěšilo, protože sám tuto stanici považuji za jeden ze smyslů poslání Českého rozhlasu a ostatní dva kandidáti se o ČRo6 vůbec nezmínili. Medek považuje umístění ČRo6 na středních vlnách za provizorní. Myslí, že by se tato stanice měla spojit s nově vzniklou stanicí Rádio Česko. Radiožurnál považuje za specializovanou stanici, okruhu Praha vytkl, že mu chybí vlastní vymezení a okruh Vltava sice pochválil jako potřebný, ale řekl, že jako posluchači mu zatím není jasné, co od něj může očekávat.  Na tváři přítomného šéfredaktora stanice Vltava Lukáše Hurníka přeběhl záblesk pozornosti a překvapení.
   Richard Medek upozornil na nesourodost čtrnácti regionálních stanic Českého rozhlasu. Název každé z nich je utvořen nějak jinak. Dále řekl, že problémem Českého rozhlasu je, že nezasahuje mládež. On by to řešil vytvořením jedné stanice zpravodajsko-analyticko-publicistické a jedné vytvořením stanice pro mládež.

   Předseda rady Prokop upozornil kandidáta Medka na to, že do konce slyšení zbývá 15 minut a že by bylo vhodné dát prostor pro dotazy členů rady. Richard Medek vcelku rychle uzavřel své vystoupení zopakováním svého názoru, že v Českém rozhlase skřípe tok informací, chybí jasně daná odpovědnost a že považuje za nutné zvýšit motivaci lidí, kteří by měli mít chuť do práce.
   Radní Kotrba vznesl dotaz, jak plní veřejnoprávní roli stanice Regina, kterou Medek vede.  Medek řekl, že tuto roli Regina plní, přestože je v Praze v mimořádné konkurenci dalších stanic. Má dobré vysílání pro menšiny, je zapojena do projektu Equal, který podporuje zaměstnávání menšin, například handicapovaných lidí. Radní Kotrba dále diskutoval s kandidátem Richardem Medkem o jeho předchozí činnosti v České televizi, zvláště při přípravě jednoho pořadu, o němž se radní Kotrba domníval, že tam mohlo dojít ke konfliktu zájmů.
   Radní Pavlata, který zjevně vystoupení Richarda Medka nesledoval, vyzval přítomnou veřejnost, aby  jeho prostřednictvím vznesla ke kandidátovi dotaz.
   Předseda rady Prokop se zeptal, jak by postavil Medek stanici pro  mládež. Medek by tuto stanici zaměřil především na učňovskou mládež. Michal Prokop se dále zeptal, jak by Medek řešil situaci v regionálních stanicích, na kterou během svého vystoupení poukázal. Odpověď zněla, že by ustanovil jednoho člověka z centra, který by činnost regionálních stanic koordinoval.
   Prostřednictvím radního Pavlaty nevznesla přítomná veřejnost žádný dotaz a radní Pavlata konstatoval, že je to patrně proto, že kandidát mluvil potichu, přítomná veřejnost ho špatně slyšela a tudíž neví, na co by se zeptala. Měl jsem dojem, že radní Pavlata zjevně nebyl panu Medkovi nakloněn.

klikni - 5.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat