23. 2. 2006

Mickey Mouse ve zdravotnictví - 2.část

23.02.2006 01:16 - 06. Politika -trvalý odkaz

Mickey Mouse ve zdravotnictví - 2.část


  Jakási důchodkyně, ale také ředitelka čehosi,  mě vybavila dvěma brožurami, abych si je doma prostudoval. To mi však několik dní potrvá.

   MUDr. Pavel Vepřek, předseda o.s. Občan, mě vybavil časopisem. Na jeho titulní straně  je vzor protestu:
                        
PROTEST
Protože ministr Rath svými nekompetentními kroky ohrožuje poskytování  kvalitní zdravotní péče,
protestuji dne 24.2.2006 v Praze na Staroměstském náměstí.
Z výše uvedených důvodů dne 24.2.2006 neordinuji.
V případě potřeby akutního ošetření se obraťte na:  ............
                         

V tomto časopise jsou uvedeny i cíle demonstrace 24.2.2006 na Staroměstském náměstí v Praze, 14 – 16 hodin:
                                                           
  1. Zabránit omezení dostupnosti a kvality zdravotní péče způsobené diletantskými kroky ministra zdravotnictví, které poškozují občany, zvláště ty chronicky nemocné
  2. Zastavit přípravu zákonů, které mění systém zdravotního pojištění na centrálně řízené zdravotnictví v podobě, kterou mělo před rokem 1989, nepřipustit, aby se veškeré peníze a moc dostaly do rukou ministra zdravotnictví.
  3. Vrátit se k celospolečenské a odborné diskusi a rozhodovat o zásadních změnách na základě věcné argumentace a mandátu voličů.
  4. Odvolat z funkce Davida Ratha, který vnáší chaos do zdravotnictví, ohrožuje pacienty a opovrhuje pravdou i obyčejnou lidskou slušností.
                                                          

   Osobně si myslím, že takto formulované požadavky nemohou mít u premiéra Paroubka úspěch. Jestli demonstrace přispěje alespoň ke sjednocení různých skupin zdravotníků, uvidíme zítra. Ve chvíli, kdy dopisuji tyto řádky je čtvrtek 23.února krátce po půlnoci.  Demonstrace je tedy zítra, v pátek 24. února.

   Škoda, že ji zdravotníci neudělali o den později.  Neboť v sobotu, 25.února 1948, tedy před 58 lety, se na Staroměstském náměstí konala jiná demonstrace, kterou Klement Gottwald proslavil památným výrokem: „Právě se vracím z Hradu. Pan prezident všechny mé požadavky, tak jak byly předloženy, přijal.“

   Zapíše se něčím do historie také demonstrace na Staroměstském náměstí 24.února 2006?
  
aktuálně 24.února 2006 - zajímavé články, klikni na


Komentáře
[1]23.02.06 12:19:13Lebeda
Dovoluji si tvrdit, že naše zdravotnictví je v prd.. Nedovoluji si soudit pana ministra. Už jsme jich měli neurekom. Žádný s tím nepohnul. Prostě tu máme tržní hospodářství. Tak se musíme rozhodnout. Buď socialismus, nebo kapitalismus. I ve zdravotnictví. S tím že v kapitalismu ta nemocenská pokladna na některé léky a operace prostě nebude stačit. Takže ti bohatí se budou léčit za vlastní a ti chudší na to prostě chcípnou. A k tomu mně vyčítanému Brežněvovi. Také jsem byl v 68. zklamán. Teprve nyní, když tu bují ten kapitalismus, začínám přemýšlet o tom, že nám tu vlastně ještě na pár let zachránil socialismus. Mám nutkavý pocit, že i to období normalisace bylo lepší, než co je tu nyní..
[2]23.02.06 12:38:52Lebeda
Proč si myslím že naše zdravotnictví je tam co myslím. Léky na cholesterol jsem měl naposled o Vánocích. Také otékám, tak beru léky na odvodnění. Spolu s tím odvodňováním odchází z těla i draslík. Paní doktorka mne poučila, že když ho budu mít málo, nebo moc, zastaví se mi srdce. Tak se musí chodit na kontroly na krev. Když jsem byl u paní doktorky naposled, tak jsem jí řekl, že jsem ještě letos nebyl na krvi a léky na cholesterol že jsem dojedl o Vánocích. Tak jsem se dozvěděl. Na cholesterol mne léčí srdcař, tak ať mi je napíše a zároveň mne pošle na krev. Ona by moc proléčila. I tak si prý jednou ročně ty léky co beru budu muset zaplatit ze svého, ona na to nemá peníze. K srdcaři jsem objednán za tři měsíce, pak mne pošle na krev a snad mi napíše nějaké léky. Až se tam zas dostanu, asi za 6měsíců. Když jsem problém vysvětlil objednávající sestře, poslala mne na krev sama. Se slovy: zase mi vynadaj. Tak mi ten draslík zkontrolovali. Mám vysoký cholesterol, na prášky se doplácí700...
[3]23.02.06 12:45:59mluvka Tomáš
To je právě to různé nazírání na svět. Plzeňský hejtman pan Zimmerman vzpomenul na semináři, o němž je tento článek, že za socialismu byly u všech výrobků určené ceny, zvané MOC (MaloObchodní Cena), které byly na celém území republiky stejné. Pan hejtman Zimmermann řekl, že se mu zdá lepší, když jsou dnes u léků dány maximální ceny, což podle něj znamená, že cena nemůže být vyšší, ale v rámci konkurenčního boje i nižší než ta maximální. Já mám spíše dojem, že ty maximální ceny léků mají dnes význam těch MOC. Nižší obvykle nebývají. Také u knih často bývá napsána DOPORUČENÁ cena, ale i ta bývá kromě řetězce firmy "Levné kinihy" málokdy nižší. S tím socialismem - měl pro normální lidi možná řadu výhod, ale v konkurenčním boji s kapitalismem neobstál - nebyl schopen se rozšířit do západní Evropy a do USA.

Žádné komentáře:

Okomentovat