11. 7. 2005

Mediální efekt

11.07.2005 07:08 - 06. Politika -trvalý odkaz

Mediální efekt


Včerejší pořad "Bez obalu" České televize se zabýval čtvrtečním teroristickým útokem na Londýn. Publicista Ondřej Neff vyslovil názor, že účelem podobných ůtoků není napáchat co největší škody, ale vyvolat celosvětovou a výraznou mediální odezvu. Pečet mrtvých a raněných nebývá proto až tak důležitý. Pokud celý svěl obletí televizní záběr zkrvavené matky nebo mrtvého dítěte, má to větší význam než konkrétní počet mrtvým či raněných, protože to vyvolává větší strach a destabilizaci.  Je to hlavně symbol. Pojem Al Kaida, organizace, která se k těmto útokům hlásí nebo které jsou přisuzovány, neznamená ani tak centrálně řízenou vojenskou organizaci, jako mnoho drobných skupin spojených ideovým nábojem.
Ve Velké  Británii proběhlo ve stejné době i setkání nejvýznamnějších světových státníků,  kteří jednali o boji proti světové chudobě. Bylo řečeno, že toto setkání bylo zatím nejdražší ze všech obdobných setkání, zvláště pro zajištění bezpečnosti hlav států.  Hlavouni se dohodli, že odpustí osmnácti africkým státům mnohamiliardové dluhy. Otázkou je, zda tento šlechetný čin bude mít nějaký význam pro obyvatelstvo oněch států, zda to není jen zabílení černého svědomí ekonomicky silných států, které si uvědomují, že tyto dluhy jsou z nejchudších států těžko vymahatelné. Půjčky byly totiž často používány na vedení lokálních, často kmenových válek, jejichž výsledkem byla z dlouhodobého hlediska ještě větší devastace chudých afrických zemí. Za půjčené peníze byly totiž nakupovány zbraně právě v těch zemích, které peníze půjčily. Na odpuštění těchto dluhů by tedy bylo možno pohlížet také tak, že světové země poskytly chudým zemím zbraně zdarma. Zbraně byly použity na ničení, ale nebyly jimy vytvořeny žádné hodnoty, ze kterých by mohly být půjčky splaceny.
Obě události, jak teroristický útok na Londýn, tak i souběžné setkání hlav nejvyspělejších států, měly velký mediální efekt.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat