9. 1. 2007

Lístek do památníku

09.01.2007 06:43 - 07. Zábava -trvalý odkaz

Lístek do památníku


   Nemoha spát, shlédl jsem reprízu (noční vysílání) televizního filmu Lístek do památníku  z roku 1975. V hlavních rolích Karel Höger, Blanka Waleská a Stela Zázvorková.


   Uvědomil jsem si, jak i za socialismu bylo možné u nás natočit film světové úrovně, dnešními slovy by se dalo říci oskarový film. Kdo ho nezná, děj si přečte v odkazu. Čím je tento film výjimečný? Je komorní, má vynikající námět a scénář, je výborně zahraný. Především však je nadčasový a nepolitický. Nepolitický přesto, že je dobově velmi přesně zasazen.
Je možné ho zařadit mezi takové filmy, jako jsou například Bosé nohy v parkuTřpyt v trávěLepší už to nebude,Druhá šancea podobně.

   To všechno jsou filmy, o nichž bych řekl, že jsou spíše skvělou divadelní hrou než filmem. Nepotřebují vnitřní náboj a silný námět nahrazovat různými oku líbivými efekty.

   Film Lístek do památníku dostal kdysi ocenění na festivalu v Sofii. Myslím, že kdyby byl dobře přeložen a nadabován do angličtiny, patřil by do zlatého fondu světové kinematografie. Rozhodně některé filmy výrazně předčí. Podle mého názoru srovnání s ním nesnese např. film Lepší pozdě nežli pozdějiTen film uvádím jen proto, že ilustrační fotografie k oběma filmům mi připadají podobné,

ale tento konkrétní film s Jackem Nicholsonem a Diane Keaton podle mne rozhodně do zlatého fondu světové kinematografie nepatří.
Komentáře
[1]09.01.07 22:39:06Beda
Souhlas se vším co tu bylo řečeno. Také jsem se díval..

Žádné komentáře:

Okomentovat