19. 6. 2005

Jak postupuje kapitalismus na Vinohradech

19.06.2005 08:29 - 02. Deník -trvalý odkaz

Jak postupuje kapitalismus na Vinohradech


Právě tento týden byla otevřena nová restaurace Jarmark.
Nahradila prodejnu potravin a cukrárnu, která na tomtéž místě byla od postavení nového domu v roce 1969. Po sametové revoluci provozovali tuto prodejnu dva bývalí vedoucí, kteří se dali na samostané podnikání s rozpadem státního podniku Potraviny. Úspěšně konkurovali nižším cenám blízké prodejny potravinového řetězce Julius Meinl. Prodejna byla v okolí oblíbená, protože obsahovala i lidový bufet "na stojáka", kde si člověk mohl v rychlosti sníst obložený chlebíček či grilované kuře a dokoupit v podstatě celý nejnutnější sortiment potravin, pokud mu něco doma chybělo. Pravda, v posledních letech prodejna namohla cenami konkurovat Meinlovi a tak i já jsem tam přestal kupovat například balík Dobré vody za 75 Kč, když u Meinla stál tentýž balík pouze  54 Kč. Po desetiletém boji s nástrahami kapitalismu oblíbená prodejna potravin s cukrárnou ukončila provoz. Nikoli však proto, že by zkrachovala, ale protože s ní majitel domu neuzavřel novou dlouhodobou nájemní smlouvu. Patrně dostal výhodnější nabídku. Stará firma se rozpadla, pánové Roškota a Špacír se v dobrém rozešli a každý se osamostatnil v nových, jiných podmínkách. Ovšem už nikoli na Vinohradech. Lidová jídelna zmizela, objevila se jídelna luxusní, anebo aspoň jídelna s luxusními cenami.
   Překvapilo mě, že místo lidové jídelny nebyl na starém místě otevřen autosalon, jak bylo ještě v nedávné době zvykem, ale opět jídelna s lahůdkami, ovšem jídelna oproti předešlé prodejně potravin s velmi omezeným sortimentem, taková ta "fástfúdová", s luxusními cenami. Původně jsem si myslel, že jídelny s cenami třikrát vyššími než lidovými se v běžném životě nemohou udržet. Dnes už vím, že tomu tak není. Sám chodím do blízkého obřího Paláce Flora na smažené kuře, maso a zeleninu podávané v tortilové placce nebo na zmrzlinu. Na nákup běžných potravin už zbývá jen Julius Meinl nebo Albert. Tak si myslím, že se velmi rychle zaběhne i restaurace Jarmak. Doufejme, že bude zdárnou konkurencí na protějším roku šest let fungující restauraci "Potrefená husa", která je stále nabitá k prasknutí, přestože tamní fástfúdové jídlo dnes už není příliš dobré a chování obsluhy k zákazníkům je často pohrdlivé.
   Restaurace Jarmark jistě přežije a zabydlí se na měnících se pražských Vinohradech. Jen úředníci v protějším generálním ředitelství Všeobecné zdravotní pojišťovny budou muset dostat přídavek k platu, aby si mohli dovolit do Jarmarku pravidelně docházet. Za mého mládí neexistovalo ani ředitelství VZP a místo něj byl luxusní hotel Flora s několika přepychovými restauracemi, ale i s lidovým bufetem, kde stál chlebíček i limonáda jen 1 Kč a sklenka piva nepřesáhla 2 Kč.
   Na závěrečném obrázku vidíte pohled na novou restauraci Jarmark zatím ještě ve starém kabátě potravinové prodejny Roškota a Špacír. Jistě i tento vnější pohled s brzy změní. Na snímku je v pozadí současně i budova generálního ředitelství Všeobecné zdravotní pojíšťovny (za mého mládí hotel Flora). Přejme úředníkům VZP, aby z vybraného zdravotního pojištění dostali přídavek k platu, kterým by pak mohli saturovat protější restauraci Jarmark.
Komentáře
[1]19.06.05 17:41:50Jiri Pallas
Nechci socialisticke podnikatele pomlouvat, ale pokud se pamatuji, tak do samosky neinvestovali ani korunu.Chodival jsem tam obcas od roku a take v posledni dobe, protoze pobliz bydlela a stale bydli Petruska Sustrova. Nizke ceny si musi asi vynutit trh a nebo je na case zalozit kooperativu a nakupovat spolecne ve velkem?
[2]19.06.05 18:08:29mluvka Tomáš
Nejsem si jist, zdali neviditelná ruka trhu dokáže v České republice vyřešit všechno. Dříve jsem si to myslel, ale když jsem v praxi viděl, co všechno mohou zahraniční potravinové řetězce a čemu drobní čeští živnostníci nemohou konkurovat, už si to nemyslím. V tomto konkrétním případě, který v článku popisuji, je však skutečně pravda, že prodejna potravin a cukrárna firmy Roškota a Špacír nedoznala od roku 1989 podstatné změny. Na druhé straně je pravda, že prodejna ANI NÁHODOU nezkrachovala, ale majitel domu s ní odmítl uzavřít další smlouvu. Pánové Roškota a Špacír se však museli rozdělit a mají dnes už své provozovny v jiných částech Prahy. Jediní, kdo na změnu doplatí, budou obyvatelé blízké části Vinohrad a Žižkova, protože obdobná prodejna už v okolí není. Všichni si časem zvykneme na hotová jídla fástfúdového typu a kdo na ně nebude mít, bude se muset odstěhovat do lacinějších částí Prahy nebo na venkov. Myslím, že ani rodina Petrušky Šustrové stále nepatří k těm bohatějším.

Žádné komentáře:

Okomentovat