11. 11. 2006

Jak postoupil kapitalismus na Vinohradech po dalším roce - 1.část

11.11.2006 15:35 - 02. Deník -trvalý odkaz

Jak postoupil kapitalismus na Vinohradech po dalším roce - 1.část


    V červnu 2005 jsem napsal článek   Jak postupuje kapitalismus na Vinohradech a v září článek Jak jde kapitalismus z Vinohrad do vrtule

    Oba články se zabývaly nově zřízenou restaurací řetězce Jarmark na místě násilně zrušené prodejny potravin pultového způsobu prodeje, která bez problémů fungovala k prospěchu obyvatel širokého okolí přes 30 let.

   Nová restaurace se neuchytla. Příčiny vidím v důvodech, které jsem popsal v druhém ze dvou citovaných článků. Nebyly to jen vysoké ceny jídel. Restaurace se později snažila zavést alespoň přes poledne lacinější stravování. Bylo to především pohrdání majitelů zákazníky zavedením odosobněného prodeje. Restaurace dávala silně zákazníkům najevo, aby si uvědomili, že jsou tu oni pro restauraci a nikoli naopak. A tak se stalo, že manažeři restaurace dokázali, že ji po devět měsíců jejího provozu téměř nikdo nenavštěvoval.

   Jak rychle restaurace po třínedělní rekonstrukci v červnu 2005 zahájila provoz, tak rychle ho během dvou dnů v březnu 2006 ukončila.

   Na skle výlohy se objevil chlácholivý plakátek, že restaurace bude rekonstruována,


ale půl roku se nic nedělo. Uliční šeptanda nejprve tvrdila, že místo fástfúdové restaurace má stejná firma otevřít pizzerii. Bylo mi to divné, protože pizzerií je v okolí opravdu hodně. Velké skleněné výlohy pozvolna neprůhledněly špínou a k rekonstrukci nedocházelo.

   Po  několika měsících jsem za výlohou objevil výrazný transparent:


Podíval jsem se na internetové stránky realitní kanceláře Naxos a objevil tam pro sebe neuvěřitelnou věc! Prodejna je nabízena za odstupné 5 milionů 800 tisíc Kč !!!


Po necelých devíti měsících neúspěšného provozu je to opravdu astronomická cena!

A to se v nabídce ani nehovoří o nájmu. Kdopak to odstupné asi chce? Že by to byl řetězec restaurací Jarmark? Podíval jsem se na jeho internetovou stránku a tam je stále inzerovaná již dávnou zkrachovalá restaurace jako nově otevřená!

 

   Takhle to tedy je! Peníze se kdesi točí, ale vůbec nemusí být vydělávány.   Majitelem domu je družstvo  vlastníků bytů. Zeptal jsem  se několika z nich, zda jim nevadí, že se v jejich bývalé krásné prodejně už téměř dva roky nic neprodává. Částečně odpověděli vyhýbavě, částečně mi naznačili, že před dvěma lety možná někdo z představenstva družstva dostal úplatek za to, aby po deseti letech od malé privatizace družstvo neobnovilo smlouvu s firmou Roškota a Špacír, která  provozovala tuto třicet let zavedenou prodejnu.

klikni - 2.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat