25. 11. 2007

Jak jsem strávil 17.listopad 2007 - 6.část

25.11.2007 02:05 - 06. Politika -trvalý odkaz

Jak jsem strávil 17.listopad 2007 - 6.část


   Tato četba měla s opravdovou angličtinou a konverzací pramálo společného, ale tehdy jsme za ni blahořečili Sovětskému svazu. Česká nakladatelství nic podobného nevydávala.
Knížka povídek „Islands in the Stream“ stála v Sovětském svazu 41  kopějek, u nás 7 Kč.

   Podobné to bylo s odbornou literaturou.  V sedmdesátých letech jsem studoval na vysoké škole zoologii. Knihy světových odborníků se tady samozřejmě nedaly sehnat. Občas nějakou koupila  Státní knihovna a někdy z přídělu deviz i fakulta. Koupila samozřejmě jeden exemplář. Pokud Někdo v Sovětském svazu usoudil, že by stála za přečtení, kniha byla přeložena do ruštiny a dala se sehnat v Sovětské knize. To byl případ i tehdy zásadní učebnice etologie amerického etologa Roberta Hindeho „Chování zvířat (syntéze etologie a srovnávací psychologie)“.


   Kniha měla přes 800 stránek, byla psána azbukou na nekvalitním papíře a na tehdejší poměry byla poměrně drahá – stála 61 korun (v SSSR stála 4 ruble 79 kopějek). Přesto však oproti anglickému originálu byla za směšnou cenu. Tak objemná odborná kniha z devizové oblasti stála i několik tisíc. Jenže Sovětský svaz si nedělal starosti s autorskými právy. Knihu přeložil a autorovi patrně nedal nic.  Chodil jsem se na ni dlouho dívat a matka mi ji toho roku koupila k vánocům.

   Jako zoologové jsme často jezdili do přírody učit se v praxi poznávat živočichy. V zahraničí tehdy vycházely krásné obrazové určovací klíče, u nás nevycházelo nic.  Základní určovací příručkou pro pozorování ptáků byl tehdy atlas západoněmeckého vydavatelství Parey Verlag z Hamburgu, která měla název Pareys Vogelbuch a vychází do dnes ve stále dalších vydáních. Na internetu jsem objevil vydání sedmé z roku 1996.


   Ani dnes není levná, stojí 50 euro.  V sedmdesátých letech se tato kniha dala koupit i v Praze, protože ji dovezlo speciální zahraniční oddělení Státního nakladatelství technické literatury ve Spálené ulici.  Náhodou na mne jeden výtisk vyšel. Stál okolo 300 korun. Byla to naprostá vzácnost. České knihy obdobného rozsahu tehdy stály mezi 20 a 30 korunami.  nejde ani tak o to, že byly knihy ze zahraničí drahé, ale že takřka nebylo možno je sehnat (někdy byly přímo zakázané, ač šlo o odbornou nepolitickou věc).

klikni - 7.část
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat