14. 5. 2006

Jak já vidím, že Aleš Cibulka už nemoderuje pořad "Jak to vidí..." - 7.část

14.05.2006 10:02 - 08. Volba ředitele Českého rozhlasu -trvalý odkaz

Jak já vidím, že Aleš Cibulka už nemoderuje pořad "Jak to vidí..." - 7.část


   Výstrahou pro Aleše Cibulku by však měla být slova člena Rady Českého rozhlasu Štěpána Kotrby, která napsal v článku Sprostořekost a meze veřejné služby na serveru Britské listy. Cituji:

   
„A proto, v souladu s Kodexem Českého rozhlasu, opustil Aleš Cibulka moderování jednoho pořadu, na dalších pracuje i nadále. Bulvární rozruch prostřednictvím nepravdivých informací, které kolem sebe začal Cibulka v médiích rozviřovat, klade ale nyní jinou otázku – jak lze nadále věřit člověku, který, byť v maličkostech, lže? Myslí si doopravdy, že je nekritizovatelný svými nadřízenými a nepostižitelný?
To by byla špatná zpráva.“
   

Nikoli premiér Paroubek, ale člen Rady Českého rozhlasu Štěpán Kotrba by se mohl zasloužit o to, aby Aleš Cibulka v rozhlase už dále nepracoval vůbec. Zatím to neudělal. Jen dal najevo otevřenou výhružku. Na rozdíl od Štěpána Kotrby si nemyslím, že by Aleš Cibulka měl na rozvíření kauzy sebemenší vliv. Určitě není tak hloupý, aby si myslel, že když se o jeho odvolání z pořadu „Host do domu“ bude veřejně povídat, že si vynutí svůj návrat. Na rozdíl od pana Kotrby si nemyslím, že by Cibulka přikládal své momentální popularitě zásadní význam. Je otázkou, zda někdo nevyužil jeho mládí a určité nezkušenosti, aby si sám vyřizoval nějaké účty, o nichž se veřejnost nedozví. Možná, že celá věc pouze zastírá špatnou organizaci práce uvnitř Českého rozhlasu. Nebo je skrytou výzvou pro další stálé hosty  – když se při živém vysílání nebudete dostatečně kontrolovat a vážit svá slova, potrestán za vás bude zaměstnanec Českého rozhlasu. To už by ovšem připomínalo způsoby před rokem 1989, kdy televize, ale i rozhlas byly hlásnou troubou jedné politické strany.

Jenom poznámku na závěr. Všimněte si, jaký politický profil má uveden Štepán Kotrba na stránkách Rady Českého rozhlasu:

POLITICKÁ PŘÍSLUŠNOST
1986 - 1992 KSČ, KSČM
1995 – ČSSD

Nezdá se vám to zajímavé?

Dodatek 20.5.2006:

Včera, 19.5. v pozdním odpoledni se k celému případu oficiálně vyjádřil i programový ředitel Českého rozhlasu:

   
19.05.2006 16:23
Aleš Cibulka "opomenul" (doložitelně) nahlásit předem téma rozhovoru s Yvonne Přenosilovou. Tato povinnost je standardní ve všech redakcích, dokonce i v těch médiích, která s takovou chutí dnes útočí na Český rozhlas. Důvod je ryze praktický - koordinace témat a jejich proporční vyváženost. Tedy žádná cenzura.
Dále pro tento den (28.4.2006) svévolně změnil formát pořadu Jak to vidí... (součást Hosta do domu) na jakousi satirickou scénku.
A konečně - neřídil se Volebními pravidly Českého rozhlasu, která jasně určují pravidla pro vysílání 3 měsíce před volbami. Tato pravidla spolu s textem Kodexu Českého rozhlasu byla všem pracovníkům redakce zaslána mailem 2.3.2006. A pan Cibulka má ve smlouvě povinnost dodržovat zadání odpovědných pracovníků ČRo.
   
   Zajímavé je, že pan ředitel najednou zjistil, že Aleš Cibulka svévolně  změnil formát pořadu „Jak to vidí...“ . Kupodivu předchozí pořady s Yvonne Přenosilovou,  které byly ve stejném lehčím duchu a které trvaly minimálně 3 roky, nikomu nevadily. Patrně je nikdo z vedení Českého rozhlasu neposlouchal.  Podle mého názoru rozhodně Aleš Cibulka nezměnil najednou formát rozhovoru s paní Yvonne Přenosilovou. Rozhodně je zarážející, že ho za ty tři roky rozhovorů s paní Přenosilovou nikdo neupozornil na nevhodný formát.

   Dnes jsem slyšel Aleše Cibulku v přímém přenosu v Toboganu. Je tedy jasné, že ho zatím z Českého rozhlasu nevyhodili. Na jakých pořadech bude v rozhlase pracovat, to mi připadá spíš jako vnitřní věc rozhlasu a nikoli jako předmět posluchačského hlasování.

Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat