11. 2. 2007

Děti nečtou

11.02.2007 14:21 - 02. Deník -trvalý odkaz

Děti nečtou


   Dnes jsem náhodně zachytil pořad Rádia Classic FM, nazvaný Dobré časy s Classic FMkde redaktorka rozmlouvala s dětským onkologem profesorem Josefem Kouteckým. Zachytil jsem jen konec pořadu. Profesor Koutecký hovořil o něčem, co jsem poslední dobou slyšel mnohokrát. Řada prvňáčků nebyla přijata do první třídy, protože mají malou slovní zásobu. Proto jim byla školní docházka o rok odložena. Malé děti neumí psát rukou, protože jsou zvyklé psát pouze na počítači. děti nečtou knihy. Pan profesor Koutecký řekl, že i jeho vnoučata čtou málo.

   Pan profesor Koutecký upozornil na to, že psychický vývoj člověka probíhá podle biologických zákonů a dnes už nestačí držet krok s prudkým rozvojem technologií. Profesor Koutecký řekl, že nemá obavy o konec života na Zemi, ale spíše o konec této civilizace.  Upozornil na to, že na Zemi v minulosti zaniklo již několik na svou dobu poměrně vyspělých civilizací.  Profesor Koutecký uvažoval o tom, že vývoj civilizace probíhá podle určitých zákonitostí od začátku ke konci. Dnes se stále rozvírají nůžky mezi chudými a bohatými části světa. Zatímco v bohaté části světa jsou lidé, kteří si platí turistický výlet do kosmu, na jiných místech Země umírá každé tři vteřiny jedno dítě hladem.

   Půlhodinový pořad s profesorem Kouteckým bude Rádio Classic FM
opakovat ještě ve středu 14.února ve 23 hodin. Na stránkách rádia to uvedeno není, ale zavolal jsem si do redakce, kde mi to řekli.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat