24. 10. 2005

Člověk je neúspěšný druh

24.10.2005 10:41 - 02. Deník -trvalý odkaz

Člověk je neúspěšný druh

(Uznávám, že titulek je poněkud bulvární)

   V dnešním pořadu "Jak to vidí..." na stanici Český rozhlas 2 - Praha uvažoval neurochirurg profesor Vladimír Beneš mimo jiné o tom, zda člověk je na planetě Zemi úspěšný druh. Dospěl k názoru, že pravděpodobně nikoli, protože tu žije z hlediska historie Země jen velice krátký časový úsek a dělá všechno proto, aby zničil sám sebe. Beneš uvedl, že mu snahy ekologických aktivistů o to, aby člověk neničil přírodu připadají poměrně úsměvné (z hlediska přírody samotné), protože tyto snahy mají za cíl pouze to, aby člověk SÁM SOBĚ neničil životní prostředí. Pokud by člověk prostředí zničil, vyhyne sám, ale z hlediska historie planety Země to nebude mít velký význam, protože planeta Země se v historicky krátké době (několik desítek tisíc let) otřepe a vývoj na ní bude pokračovat dál. Profesor  Beneš řekl, že současná medicína působí paradoxně proti darwinistickým principům, protože zachovává neúspěšné  genové kombinace a to,co by při přirozeném běhu událostí zaniklo. Člověka označil za přemnožený druh. Profesor Beneš uznal technologickou úspěšnost člověka, ale z hlediska úspěšnosti označil z dlouhodobého hlediska nejúspěšnějšími organizmy parazity, kteří na vlastní život nemusí vynakládat žádnou námahu. Vyzvedl, že dlouhodobě přežívají viry a bakterie, například známá Escherichia coli.

   Profesor Vladimír Beneš patří k lidem, kteří opravdu něco dokázali. Je dobré, když takoví lidé si uvědomují malou významnost lidského druhu ve vesmíru a dokonce i na planetě Zemi. I mnoho jiných lidí by si mělo uvědomit, že neničení přírody na Zemi znamená pouze zachování vhodného životního prostředí pro člověka, ale vývoj planety jako takové to neovlivní. Člověk nebere ohled na jiné druhy, člověk (občas) bere ohled jenom sám na sebe.

Pořad "Jak to vidí profesor Vladimír Beneš", vysílaný 24.10.2005 je možno si poslechnout na stránce Rádio na přání z archivu Českého rozhlasu.
Komentáře
Článek je bez komentářů

Žádné komentáře:

Okomentovat