29. 1. 2007

Cestující budoucnosti

29.01.2007 23:56 - 02. Deník -trvalý odkaz

Cestující budoucnosti


   Potkal jsem v tramvaji číslo 11 cestujícího budoucnosti. To, o čem jsem kdysi četl jsem v románech Stanislawa Lema nebo viděl ve filmech Stanley Kubricka, už vstoupilo do současnosti.


   Mladý hoch, sedící v řadové pražské tramvaji, na uších sluchátka a na klíně počítač. Naprosto oddělen od okolního světa, akusticky i vizuálně. Tento exemplář hrál patrně jakousi počítačovou hru. Ale za nedlouho budou zajisté takto sedět v tramvaji i státní úředníci, významní manažeři či prosté hospodyňky a budou řídit svět, do kterého už se sami nedostanou. Tito cestující budoucnosti už ani nebudou muset opustit tramvaj. Přímo do sedátka bude zapuštěn záchod a vedle ve stěně bude zástrčka pro dobíjení akumulátoru. Na konečné stanici tramvaje budou stravovny, odkud budou cestujícím budoucnosti podávat do okénka jídlo. Ostatně taková stravovna je již dnes např. na konečné stanici linky číslo 11 na Spořilově.


   Zatím je nutno k občerstvení chodit do lokálu, ale jistě je pouze otázkou drobného organizačního opatření, že cestující budoucnosti budou moci být obslouženi tak, aby nemuseli svou soupravu opustit a nepřerušovat práci na počítači.
Komentáře
[1]30.01.07 13:15:27Tenisák - www
Ten se bude divit, až ho okradou.
[2]30.01.07 14:27:24Petacchi
Ten vypadá jako já :-D :-D
[3]30.01.07 18:48:42mluvka Tomáš
pro Tenisáka: S krádežemi bych to neviděl tak černě. Dnes lidé v tramvaji běžně telefonují mobilem a ne každému mobil někdo ukradne. V tramvaji to vypadá jako to dříve vypadalo jen na pouti - ozývají se různé zvuky (které burcuji nejen majitele mobilu, ale i ostatní cestující) a když několik cestujících telefonuje, tak se vzájemně překřikují a znepříjemňují ostatním život. Tady ten hoch evidentně nikoho neruší, jen potřebuje sedět. Takže tramvaj budoucnosti bude plná takovýchto sedících úředníků nevnímajících okolí a nad nimi budou stát babky a dědové o holích.
[4]30.01.07 22:21:12Petacchi
Já bych to zase tolik nepřeceňoval. Sám když si v autobusu nebo tramvaji čtu noviny nebo jiný časopis, tak jsem stejně mimo jako ten kluk co sleduje obrazovku počítače. Zvlášť pokud cestou poslouchám nějakou hudbu a mám nasezené sluchátka tak také nevnímám nic než text. A to walkmany (dnes tedy už mp3 přehrávače) nejsou nijakým obrovským výkřikem techniky a tištěný text tu je odjakživa. A výsledky jsou stejné jako u toho kluka s notebookem. Jinak mimochodem, hrozně rád cestuji autobusem do Prahy nebo zpět do Třebíče, protože ty dvě a půl hodiny mám čistě jenom pro sebe. Můžu v klidu poslouhat hudbu a přemýšlet - člověk si na něco takového v celodenním shonu málokdy udělá čas a náladu, ale právě proto hrozně rád cestuji autobusem. A při mých myšlenkových pochodech také nevnímám svět :-) Zkrátka a dobře mě tvoje foto sice připadá úsměvné, protože dotyčný bude opravdu "počítačový magor" pokud do něj musí koukat i v tramvaji, ale sci-fi bych v tom moc neviděl.
[5]30.01.07 22:39:32mluvka Tomáš
No právě, milý Petacchi, co bylo pro mne v roce 1967 sci-fi, tos e dnes stává realitou. Pro tebe už to nemusí mít vůbec žádný náznak nepravděpodobnosti. Představuji si, že za pár málo let to už bude zcela běžný jev a i takový pán, co sedí před tím hochem, bude koukat do nějakého počítače. A až jednou ti lidé půjdou pěšky po té ulici, co takto po ní jeli tramvají, budou mít dojem, že tam vůbec nikdy nebyli.
[6]31.01.07 19:55:28Jiri Pallas - www - 
Ta tramvaj je stale stejna jako v roce 1967 :-( Klapky na usi se nosily uz tenkrat a misto knihy cumi do pocitace... Nejrevolucnejsi by bylo kdyby v te tramvaji zacali jezdit i vladni papalasi, ale to uz neni ani ve Svedsku...
[7]01.02.07 05:05:06mluvka Tomáš
Pro Jiřího Pallase: ...pesimisto...

Žádné komentáře:

Okomentovat